Шефът на болницата в Сливен обеща са не остане нищо скрито за починалата родилка

„Окончателната причина за смъртта на майката все още не е ясна. Имаме подозрения защо се стигна до този фатален край. Чакаме резултатите от аутопсията. Предстои тройна медицинска експертиза. Единият вариант е да е получила белодробна тромбоемболия и оттам тежкият белодробен отток, който е довел до фаталния край”. Това обясни по Нова телевизия д-р Весислав Петров, изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен, относно причините за смъртта на родилката Ренета Томова.

[ad id=“225664″]

Нейните близки обвиниха лекарите, че са използвали варварски методи по време на раждането, като натискане с лакти и удари.

Директорът на болницата поясни, че след направената вътрешна проверка не е установено да е скачано на корема на Ренета Томова. Няма счупени ребра и травматични увреждания на гръдния кош. Д-р Петров бе категоричен, че този метод отдавна не се прилага в болницата.

„От документацията разбрах, че вече главата е пробила тазовото дъно и е нямало как да й бъде направено цезарово сечение. Това щеше да е по-травматично за родилката. Затова и се е наложило да бъде използван форцепс”, поясни д-р Весислав Петров.

За състоянието на новороденото той каза, че е увредена дясната му ръчичка.

„То е в стабилно състояние. От утре ще започне рехабилитация и смятам, че този проблем ще отзвучи. Рядко при такъв случай детето остава с трайни увреждания”, каза д-р Весислав Петров.

„Лекарите, които участваха в раждането, са подложени на голям стрес. Започна проверката на медицинския одит и се надявам всички факти да бъдат изяснени. Няма да скрием нищо от роднините на Ренета Томова”, допълни директорът на болницата.

[ad id=“263680″]

„Правомощията на Централната комисия по професионална етика на Българския лекарски съюз (БЛС) се свеждат до това да поискаме експертно становище от Борда по акушерство и гинекология. След това може да взимаме решения. Нямаме право да налагаме санкции, а да сезираме Регионалната етична комисия на съответната лекарска колегия, която има правомощия при установени нарушения да наложи санкция”, обясни д-р Юлия Бянкова, председател на Централната комисия по професионална етика.


image0 (9K)