Шефът на голяма държавна фирма е уволнен, отказва да напусне

Министерство на регионалното развитие и благоустройството е предприело действия за връщането на парите, които са платени авансово от държавната фирма „Автомагистрали“ ЕАД за строителство на пътни отсечки.

Действията на ведомството са съобразно изискванията на търговското законодателство и ще бъде изискано пълно обезпечаване на предплатените суми. Ще се заплаща само извършена строително-монтажна работа. Това ще става безпристрастно, спрямо реалните резултати на строителите„.

Това се казва в отговора на регионалния министър Виолета Комитова до уволнения изпълнителен директор на държавната фирма „Автомагистрали“ ЕАД Стоян Беличев. Той отказва да освободи длъжността до вписването на нов борд на директорите в Търговския регистър, както и на нов изпълнителен директор.

След извършената проверка се оказа, че екипът на „Автомагистрали“ е платил авансово, без да се постарае да защити държавния интерес, средства в размер на 1 800 000 000 лева за построяване на магистрала „Хемус“. Въпреки платените – за магистралата от Боаза до Търговище, суми – в размер на 1,8 млрд. лева, магистрала няма. Няма даже проект – само паркинг за частна фирма… Установени са и „дребни“ нередности за 220 милиона лева по укрепване на несъществуващи свлачища. Дай боже, поне всичко по пътя Видин – Ботевград, в участъка от Макреш до Монтана, да е законно. Дано, ама надали…„. Това пише министър Комитова до Стоян Беличев, съобщиха за ЗАРАТА от пресцентъра на МРРБ.

В отворени писма Стоян Беличев предупреждава:

Спирането на плащанията ще доведе до невъзможност за изпълнение на сключените от „Автомагистрали“ ЕАД договори, включително и тези по обществени поръчки, по които договори дружеството има задължението да извършва текущ ремонт и поддържане на автомагистралите„, пише уволненият шеф, който отказва да напусне.

Той твърди, че държавната фирма „Автомагистрали“ ЕАД ще бъде в невъзможност за плаща в срок за дейности, които били предмет на договорни отношения. Просрочването на плащанията щяло да доведе до санкции и заплащане на огромни по размер неустойки.

 

 

 


image0 (9K)