Шефът на Пирогов: Следващите 14 дни ще бъдат критични!

На днешния брифинг на Националния оперативен щаб проф. д-р Асен Балтов изрази притеснението си, че българите не осъзнават опасността на COVID-19 и заради неспазване на социалната изолация, до 1-2 седмици може да има огромен пик на заболеваемост. Ето какво каза още изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“:

Изключително сме притеснени и ние от Пирогов с това което се случва и каква е обстановката навън. Има огромен потенциал от бъдещи пациенти, благодарение на това че в момента тези хора седят по улиците и се разхождат свободно. Тази опасност не може да бъде в момента видяна, но това ще стане минимум след 10 дена, когато започнат да идват тежките случаи.

Ние сме една от най-натоварените болници в момента с пациенти с коронавирус. Към момента имаме 11 пациенти, които са интубирани на апаратна вентилация и още 31, които са в средно тежко към тежко състояние. Няма пациент който е постъпил в Пирогов, който да е в добро състояние. Всичките пациенти идват с влошено дишане с намалена сатурация под 70% на атмосферния въздух, което значи че всичките са потенциално за интубация по критериите на анестезиолозите.

Разберете, сега не е момента да се седи в градинките, междублоковите пространства, да се пие бира, да се смеем, да се веселим! Следващите две седмици ще бъдат критични, повтарям – КРИТИЧНИ!

Не ходете на църква! – това е моят апел. Църквата е във всеки от нас. Всеки носи със себе си част от вярата. Това, че няма да сме в храмовете, само ще помогне на нас лекарите, защото всички виждате че лечението на този вирус е изключително трудно. Той не минава като една грипна епидемия за 7-8 дни. Минимумът, за който организмът се изчиства от заболяването, е от 14 до 28. Имам приятел в Сингапур, който вече 28 дена стои в болница и не може да бъде изписан, защото продължава да дава положителен ПСР тест.

Разберете, персоналът, който лекува тези пациенти, не е безкраен. Ние денонощно се борим за живота на хората, но нека и хората да се борят за нашия живот, защото в един момент системата няма да може да поеме всичките нуждаещи се от лечение! Повтарям, бъдете си в къщи, спазвайте ограниченията, проявете дисциплина и не позволявайте тази епидемия да се разраства! Благодаря ви!


image0 (9K)