Ще дадат ли закрила на човек, който е обвинен в ръководството на организирана престъпна група

Цветан Василев търси закрила в САЩ. Това съобщава американското електронно издание „Хил“. Бившият шеф на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) се опитва да превърне своя случай в първото дело по глобалния закон „Магнитски“.

[ad id=“225664″]

Този закон позволява на правителството на САЩ да защитава хора в целия свят, ако са станали жертва на репресии. Те може да получат закрила, ако правата им са нарушени поради това, че са разкрили случаи на корупция по върховете. Той предвижда санкции против всеки, който предприеме репресии срещу разобличители на случаи на правителствена корупция, отбелязва „Хил“. Според изданието Василев е наел правна кантора във Вашингтон срещу 50 000 долара на месец, за да подготви документите му.

KTB

След определени процедури искът му можело да стигне до бюрото на президента на САЩ за одобрение, пише „Хил“.

На 20 юли тази година нашата прокуратура предаде 18 лица на съд за източването на КТБ. Сред тях са мажоритарният собственик на фалиралата банка Цветан Василев и двамата бивши подуправители на БНБ – Цветан Гунев и Румен Симеонов.

Обвиненията са за организирана престъпна група, ръководена от Цветан Василев, създадена с користна цел – придобиване на материални облаги. Прокуратурата обвинява групата в длъжностни присвоявания в размер на 2 500 000 000 лева, както и в присвояването на 205 милиона лева, изнесени в брой от трезора на КТБ. За престъпления по служба са обвинени служители на „Банков надзор“ на БНБ.

 


image0 (9K)