Ще има ли колапс на американската демокрация?

До 2030 г. САЩ може да се окажат под властта на дясна диктатура, предупреди канадски професор по политически науки, призовавайки страната си да се защити от „колапса на американската демокрация“.

„Не бива да отхвърляме тези възможности само защото ни се струват нелепи или твърде ужасни, за да си ги представим“, пише във в. „Глоуб енд мейл“ Томас Хоумър-Диксън, директор-основател на Каскадния институт към Университета Роял Роудс в Британска Колумбия.

През 2014 г. предположението, че Доналд Тръмп ще стане президент, също се стори абсурдно на мнозина. Но днес живеем в свят, в който абсурдното редовно се превръща в реалност, а ужасното – в нещо обичайно, подчерта професорът.

Посланието на Хоумър-Диксън е твърде откровено: „До 2025 г. американската демокрация може да се срине, което ще доведе до изключителна вътрешнополитическа нестабилност, включително широко разпространено гражданско насилие. До 2030 г., ако не и по-рано, страната може да бъде управлявана от дясна диктатура.”

Авторът цитира възможни варианти, свързани със завръщането на Тръмп в Белия дом през 2024 г., сред които е и отказът на републиканските законодателни органи на щатите да приемат победата на демократите.

Той предупреждава, че Тръмп „ще има само две цели – оправдание и отмъщение“ за лъжата, че поражението му през 2020 г. от Джо Байдън е резултат от изборна измама.

„Изследовател на насилствените конфликти“ в продължение на повече от четири десетилетия, Хоумър-Диксън заяви, че Канада трябва да обърне внимание на „разгръщащата се криза“.

„От юг се задава ужасна буря, а Канада е страшно неподготвена. През последната година насочихме вниманието си навътре, разсеяни от предизвикателствата на Covid-19, помирението и ускоряващите се последици от изменението на климата.

Но сега трябва да се съсредоточим върху неотложния проблем какво да правим с вероятното разпадане на демокрацията в Съединените щати. Трябва да започнем, като осъзнаем напълно мащаба на опасността. Ако г-н Тръмп бъде преизбран, дори при по-оптимистичните сценарии, икономическите и политическите рискове за страната ни ще бъдат безброй.”

Според Хоумър-Диксън е напълно възможен сценарий, при който новата администрация на Тръмп, след като ефективно е обезсилила вътрешната опозиция, започне да вреди умишлено на северната си съседка.

„При по-малко оптимистичните сценарии рисковете за страната ни в техния кумулативен ефект лесно могат да се превърнат в екзистенциални, далеч по-големи от всички досега в историята на нашата федерация. Какво ще се случи например, ако в страната ни пристигнат високопоставени политически бежанци, бягащи от преследване, и американският режим поиска да ги върне обратно. Ще се подчиним ли?“

Според него Тръмп „и много негови съмишленици и подражатели като Тъкър Карлсън от Fox News и представителката на Джорджия Марджъри Тейлър Грийн“ са превърнали Републиканската партия „в почти фашистки култ към личността, който е идеален инструмент за разрушаване на демокрацията“.

По-лошото е, че Тръмп „може би е само подгряващ актьор“.

„Връщайки се на поста, той ще бъде разрушителната топка, която ще срути демокрацията, но процесът ще доведе до политически и социален хаос“, казва Хоумър-Диксън.

Посредством целенасочен тормоз и уволнения той ще успее да разбие редиците на опонентите на движението си в държавата – бюрократите, чиновниците и технократите, които следят за безпристрастното функциониране на основните институции и спазват върховенството на закона.

„Тогава ще се подготви почвата за по-компетентен в управленско отношение управник, който след г-н Тръмп да въведе ред в хаоса, който е създал“, заключи политологът Томас Хоумър-Диксън./БГНЕС

Източник: https://www.dnes.bg/……………


image0 (9K)