Ще плащаме ли по-скъпи кредити от 2019 година?

От 10 години за първи път  се очаква ръстът на кредите да е по­-голям от този на БВП. Кредитите ще започнат да поскъпват най-­рано от 2019 година. Това показва анализ на Уникредит Булбанк, изготвен от главния икономист на банката Кристофър Павлов и представен по време на годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в Кипър.

През 2017 година и през 2018 година заемите за домакинствата щели да продължат да поевтиняват, а лихвите по кредитите за бизнеса да се стабилизират.

Тенденцията за поскъпване щяла да продължи няколко години, като срокът зависел основно от нормализация на лихвите в еврозоната. Очакванията се, че този процес ще приключи след 2020 година.

Въпреки поскъпването средните лихви по кредитите у нас нямало да бъдат много по-­високи от сегашните равнища. За домакинствата повишението се очаква да е с до 0,75% и да стигнат средно до 7,7 през 2022 година при 7,4% сега.

За бизнеса увеличението се очаква да е по-­малко ­ до 0,5 %, като средната лихва щяла да се вдигне на 4,7 % през 2022 година при 4,2% сега.

В анализа се посочва, че три са факторите, които в най-­голяма степен ще определят размера на лихвите. На първо място е била изострящата се конкуренция между банките кой
ще спечели повече от увеличаващото се търсене на кредити. И тъй като по­нататъшно намаление на лихвите по депозитите било невъзможно, ще намалява разликата между лихвите
по депозити и кредити. Изход от тази ситуация банките щели да търсят в увеличаване на обема на бизнеса.

Един от важните фактори за това щяла да е дигитализацията, която да помогне на банките да подобрят ефективността си и да подобрят разбирането на нуждите на техните
клиенти. Малките банки щели да са под засилващ се натиск за консолидация, а конкуренцията на небанковите финансови посредници при кредитите за домакинства и разплащанията,ще продължава да се изостря.

Прогнозата сочи още, че качеството на кредитите да продължи да се подобрява, основно заради по­-ефективното управление на риска от страна на банките. Влияние щели да окажат и по­-благоприятната макроикономическа среда със солиден и балансиран реален растеж на БВП и задържане на безработицата на ниски нива за продължителен период от време.

Успоредно с падането на лихвите от Уникредит Булбанк очакват и увеличение на отпуснатите кредити. За тази година ръстът ще  бъде 5,2%, а през следващата ­ 6,5%. Така за първи път от началото на кризата през 2008 година увеличението на отпуснатите заеми ще изпревари ръста на БВП. Нарастването на кредитирането идвало от домакинствата и малките и средните предприятия.

При големите корпоративни клиенти ръстът се очаква да бъде значително по­-малък заради значителни свободни средства в компаниите от този сегмент. Част от тях можели да
разчитат и на финансиране от компаниите майки при лихви, понякога по-­изгодни от тези на банките у нас.

Източник: 24chasa.bg


image0 (9K)