„Ще се опитаме да бъдем общинари 24 часа“

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Септември” брой 89, 1990 г.
„ЩЕ СЕ ОПИТАМЕ ДА БЪДЕМ ОБЩИНАРИ 24 ЧАСА“
СТОЯН СТОЯНОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВРЕМЕННИЯ ИЗПЪЛКОМ НА ОБЩИНСКИЯ НАРОДЕН СЪВЕТ, ПРЕД В. „СЕПТЕМВРИ“
-Г-н Стоянов, две седмици е кратко време, но временната управа работи усилено. какви са първите мерки, които взехте?
-В петък ние приехме окончателния вариант на програмата за работа на временния изпълком. С нея си поставихме четири основни задачи. първо – да завърши процесът за създаване на временни управи в цялата община. Второ – да се създадат необходимите предпоставки за провеждането на демократични избори. Трето – да осигурим истински граждански мир и спокойствие на хората, да се поддържа ред и дисциплина. И четвърто – като държавен орган да изпълняваме разпорежданията и мероприятията на Великото народно събрание и на правителството. това са основните задачи, които членовете на временния изпълком си поставихме. Програмата бе обсъдена във всички отдели от хората, които ще я изпълняват, и постигнахме консенсус при приемането й.
-Вече се решават и някои проблеми. Може ли по-конкретно да информирате за първите резултати от работата си?
-За малкото време, в което действува временният изпълком, действително се опитахме да решим някои проблеми, като ги степенувахме по важност. За някои от нашите решения вече информирахме обществеността чрез в. „Септември“ и искам да подчертая, че и в бъдеще ще държим на широката гласност за всичко, което вършим. Една от най-важните задачи, по които работим сега с политическите сили, е създаването на временните управи в кметствата. Не навсякъде все още е постигнато съгласие и преговорите продължават. Дали сме указания на кметовете да не упражняват никакъв натиск и да осигурят условия за работа на политическите сили. От 57 протокола, които трябва да получим при нас, досега (б.р. – 30.Х.) са подписани само два. Решили сме назначаването на временните управи да не става незабелязано и тихомълком, а при подходяща обстановка с участието на обществеността. Една от първите срещи на новия изпълком бе с Регионалната дирекция на вътрешните работи, на която изяснихме взаимоотношенията ни за създаване на ред, спокойствие и сигурност на гражданите, за защитата им от спекулата и черната борса и др. Особено внимание отделихме на работата в колектива на общинския съвет. Искаме работещите в различните служби на съвета да бъдат истински общинари, да се чувствуват такива не само на работното си място, но и извън него. Ще се опитаме да бъдем общинари 24 часа. Поставихме много сериозно въпроса за промяна в отношението към гражданите – не искаме да има заключени врати и чакащи хора пред тях. В цялата наша дейност като държавен орган ние ще спазваме принципа за надпартийност. Никой не бива да се притеснява, че ще бъде освободен от работа или преследван заради партийната си принадлежност. С лека ръка не бива да се посяга на кадрите, но независимо кой към коя партия принадлежи, трябва да работи добросъвестно. Това е мерило за неговия труд.
-Кой от досега разглежданите въпроси Ви се струва най-труден за решаване?
-Безспорно жилищният. От началото на годината 5821 семейства, настанени в държавни жилища, са подали молби за закупуване на апартаментите си. Досега от тях 1776 са ги купили. Нямаме основание да лишим останалите от това право, но създадената ситуация е неблагоприятна за съвета. В бъдеще се намаляват възможностите и на ведомствата и на съвета да решават остри социални нужди. Има и други тежки проблеми – строителството на подлеза, проходимия колектор, водоснабдяването и т.н. Но използувам случая да кажа, че до десетина дни ще бъде завършен още един етап от водоснабдяването на града и допълнително ще има 100-120 л. вода. За правилното изясняване и решаване на всички проблеми са изградени вече комисии от специалисти от всички политически сили и членове на временния изпълком. За тяхната дейност ще се дава пълна гласност и откритост, ще съдействуваме за бързо и точно информиране на обществеността. Иска ми се да разсеем всякакво съмнение у хората, да покажем едно ново лице на съвета и гражданите да ни повярват. Дори по този въпрос твърде символично се изразих пред колегите. Казах им: „Нека да разчистим всякакъв боклук около себе си и да седнем по-начисто.“
-Каква ще бъде зимата за старозагорци? Ще бедствуват ли повече от другите по отношение на снабдяването?
-Вече направихме срещи с ръководителите на търговските предприятия и организации. Оказа се, че по всички планови показатели сме консумирали повече, че е изтеглен по-голям стоков фонд. И това е тревожното. Защото означава, че има презапасяване, че се изнася, че има спекула. Това се видя и от направените проверки. И друг въпрос зачекнахме – т.нар. бартерни сделки, които много нашумяха и се спекулира с тях. готови са някои всичко да изнасят, ако няма контрол. Наблюдава се и такава тенденция – предприятия взаимно си разменят дефицитни продукти, но това не облекчава пазара, а напротив, създава привилегировани хора. Ние сме да се пазарува в магазините на предприятията, но срещу раздадените талони, като по този начин ще се разтовари търговската мрежа в града. За разлика от други градове се надявам, че проблеми с хляба, горивото няма да имаме. Въведохме вече купони за нафтата и газ пропан-бутона, като с предимство ще се снабдяват гражданите, детските и здравните заведения и предприятията от хранително-вкусовата промишленост. Имаме сигнали, че в някои села се консумира повече хляб и знаем, че това е свързано с липсата на фураж. Но как да се реши такъв голям въпрос, какъвто е изхранването на животните? Смятам, че с изключение на перилните препарати, в снабдяването на останалите стоки ще успеем да въведем ред и основание за паника няма.
-Как орган, съставен от представители на различни политически сили, пречи ли нещо да намирате общ език в работата?
-Абсолютно нищо. Това доказаха изминалите няколко седмици и решенията, които вземаме в пълно съгласие. Аз като член на БЗНС, една партия, която се стреми да бъде политически център, държа на взаимното уважение и толерантност. Спокойствие и сигурност в нашата работа ни дава, разбира се, и фактът, че бяхме подкрепени при назначаването на всички политически сили в общината.
-Какво Ви направи най-голямо впечатление, когато дойдохте на работа в съвета?
-Приемете го и като шега, но най-голямо впечатление ми направи кабинетът ми, който е по-голям от апартамента, в който живея под наем.
-А какво Ви вълнува като ръководител на общината?
-Всички въпроси, които се отнасят до града и до хората му, ме вълнуват. Искам да решим поне част от многото проблеми на града и на по-малките селища в общината, но както знаете и законодателството, и икономиката не ни позволяват да действуваме като с магическа пръчка. Много ми се иска в кабинета ми да не идват граждани само с лични молби, а да дойде някой и с конкретни предложения да решим един или друг въпрос на града. Искам да срещам и повече разбиране и съпричастност от хората, повече желание да обновим града, да го разхубавим и благоустроим. Зная, че за това са нужни пари, а за съжаление само общинските не стигат. Иска ми се да възродим някои хубави традиции, да се отърсим от онова, което ги е компрометирало в очите на населението. Само с негова помощ общината ще бъде силна. Дано времето ни стигне да осъществим някои от идеите и начинанията.
Разговора водиха:
Недялка ФИЛИПОВА
Йордан СТОЕВ


image0 (9K)