Ще се създават автоматични екологични „контрольори“

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Септември” брой 59 1990 г.
Екология
ЩЕ СЕ СЪЗДАВАТ АВТОМАТИЧНИ ЕКОЛОГИЧНИ „КОНТРОЛЬОРИ”
През миналата седмица между Регионалния съюз на стопанските ръководители и Съюза на учените – клон Стара Загора, бе подписан първия документ за съвместна дейност по решаването на един от най-сериозните проблеми на общината – екологичният. За повече информация се обърнахме към проф. д-р Митко Гогошев, председател на Съюза на учените.
-Проф. Гогошев, каква е целта на подписания от Вас документ?
-Днес официално регистрирахме обединяването на усилията на учените и стопанските ръководители от региона за работа по научното решаване на екологичните проблеми на града и района. Ще започнем с изработването на компетентна научна екологична експертиза на Стара Загора и околността. Това е сериозна задача и затова ще привлечем голям колектив от специалисти. Ще потърсим съдействие и на други органи и организации – РИОПС, ХЕИ, „Екогласност”.
Второто, което предмет на съвместната ни работа с Регионалния съюз на стопанските ръководители, е да изградим автоматизирана система за обективен екологичен контрол на града и района. Защото експертизата е едната страна на въпроса, но картината непрекъснато се променя. Има такива замърсители, които изхвърлят непрекъснато в атмосферата вредни вещества. Тази система, която ще изградим по договор със Съюза на стопанските ръководители, ще бъде първата в България (такива системи се предлагат много скъпо срещу валута). Ще използуваме идеологията на създадената от наш колектив и работеща на връх Шипка станция, която ще бъде модул, вграден в автоматичната система за екологичен контрол. На възловите места в Стара Загора и района ще поставим такива „контрольори”. Всички данни ще бъдат систематизирани в централен диспечерски пункт и там ще се архивира тази информация. Ще се работи с модерни математически и физически методи, като едновременно ще се контролира и радиационния фон. Нашата идея е и да установим кой е причинителят на замърсяването. Желанието ни е да поставим информационни табла от типа на видеостените, за да могат всеки момент гражданите да знаят и контролират екологичната обстановка. Това изглежда като малка мечта, но е реално, уверявам ви.
-Действително на фона на сегашната екологична криза може само да мечтаем за такава перспектива. Какви срокове си поставяте, за да реализирате замислите си?
-Мисля, че научната експертиза ще стане за една година. Ако започнем работа през есента, до следващата есен ще я завършим. Искам да повторя, че това е много сложен и комплексен въпрос. Автоматизираната система ще изготвим за две години. Изпълнението на целия проект иска сериозна финансова подкрепа и аз лично се радвам, че стопанските ръководители разбират, че без тяхно участие не може да се осъществи. Приветствувам и амбицията им да се реши този глобален за старозагорци, а и не само за тях, въпрос. Нашата обща убеденост е, че трябва да привлечем за съмишленици в това дело цялата общественост. Само тогава ще се радваме на чист град и чиста природа.
Интервюто взе
Недялка ФИЛИПОВА


image0 (9K)