Ще стане ли Карлес Пучдемон новият регионален лидер на Каталуня?

Единствената кандидатура е на Карлес Пучдемон. Върховният съд в Мадрид обаче забрани той да бъде избран, ако не присъства лично на заседанието. Ако го направи, рискува да бъде задържан

[ad id=“263680″]

Днес в парламента на Каталуния би трябвало да се проведе гласуване на номинацията за нов регионален лидер.

Единствената издигната кандидатура е на бившия каталунски премиер Карлес Пучдемон.

Правителството в Испания ще сезира Конституционния съд, ако Пучдемон се опита да се върне на власт
Те се притесняват, че той може да направи опит да се върне на поста си премиер на Каталуния от чужбина
По принцип на заседанието днес кандидатът трябва да представи своята програма за управление. После изказвания могат да направят и представители на други политически сили, а накрая ще се проведе вотът.

Върховният съд в Мадрид обаче забрани Пучдемон да бъде избран, ако не присъства лично на парламентарното заседание. Ако пък реши да се върне в Испания, може да бъде арестуван още при влизането си в страната.

[ad id=“218001″]

От края на миналата година Пучдемон е в доброволно изгнание в Белгия, след опита да обяви независимост, последван от намесата на централното правителство в Мадрид, което пое управлението на областта и насрочи нови избори за декември.

Пучдемон поиска съдът да му разреши да присъства на заседанието. Ако това не стане, председателят на каталунския парламент може да пренебрегне съдебното решение и да разреши гласуване на кандидатурата на Пучдемон или да предложи друг кандидат.


image0 (9K)