Юнкер назначи Вигенин за съветник за бъдещето на ЕС

Депутатът от БСП Кристиан Вигенин стана един от назначените от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер шестима съветници в работна група за бъдещето на ЕС.

[ad id=“263680″]

Групата трябва да изготви до средата на годината препоръки по една от предложените от Юнкер възможности за бъдещето на ЕС в т.нар. Бяла книга. Тя ще бъде ръководена от зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс, съобщи БТА.

Участниците в групата са определени от националните парламенти в ЕС и от Комитета за регионите. Поканени са да се присъединят представители на Европейския парламент.

[ad id=“218001″]

Включените политици ще дават предложения как ЕС да се развива, като прави по-малко неща, но по-ефективно. ЕК отбелязва, че „по-малко, но по-ефективно“ предполага повече и ускорено сътрудничество между държавите от ЕС например в областта на сигурността, отбраната и охраната на границите, докато същевременно се прави по-малко на европейско равнище в областта на развитието на регионите.

Работната група ще оцени къде ЕС би могъл да върне пълномощия на държавите от Общността. Говорител на комисията уточни, че се очакват смели предложения.

[ad id=“218548″]

Миналата година в Бялата книга Юнкер предложи пет възможности за бъдещето на ЕС. Освен ЕС да прави „по-малко, но по-ефективно“, предложенията включваха възможностите ЕС да продължи да съществува, както досега; да остане само единният пазар; ЕС да се развива на няколко скорости; пълна федерализация (уеднаквяване) между страните от Общността.

 


image0 (9K)