Японец се върна в Стара Загора, за да опита виното, което направи миналата година

Заместник-директорът на СУ „Железник“ и преподавател по география г-н Динко Динев преживява изключително интересна и поучителна среща с един 37-годишен японец, дошъл в дома му в Стара Загора по линия на Кауч сърфинг (“Couch-surfing”), световна организация на хора, пътуващи по цял свят. Динко Динев е неин член, заедно с още 6-7 милиона други (какво значение има тук някакъв си милион).

[ad id=“225664″]

Принципът на Кауч сърфинг е да нощувате в домовете на местни хора, без да плащате за това.

Мистър Такуя Нагано се върна! – с тези думи на Динко Динев започва нашият разговор.

През 2017 г. младият японец от Токио тръгва на обиколка из Европа. Един ден през септември той се обажда на Динко Динев и го пита удобно ли е да отседне в дома му за няколко дни. Идва в Стара Загора, но се оказва, че домакинът има ангажимент извън града и се налага да остави ключовете за апартамента си на новодошлия си гостенин. Връща се след два дни и се интересува какво той е посетил, какво е видял. Такуя простичко отговоря, че не е ходил никъде освен, че е купил няколко полиетиленови торби и на „Аязмото е събирал… боклуци…

[ad id=“263680″]

Първоначално бях срутен, това е точната дума После изумен. Засрамих се, продължава разказа си г-н Динев. Този скромен човек се смути, той не прави това, за да парадира, а простичко, съвсем по човешки ми обясни, че е чистил по подобен начин и в Пловдив, и на много други места по света.

Времето си беше за гроздобер. Заведох Такуя в ямболското село Кабиле, където го запознах с цялата процедура по правенето на вино. Той с удоволствие взе дейно участие във всичко, именно затова направих специален етикет на една бутилка с неговото име и годината на реколтата. Сега, при второто му идване, той пи Мерло точно от неговото вино.

На мистър Нагано не му се отиваше и той непредвидено остана повече време. А защо не му се тръгваше? Ще цитирам неговите думи, казва Динко Динев: „Ние в Япония живеем като мравки, притиснати от големи сгради, в установени пътеки. А вие в България имате простор, зеленина, страната ви е прекрасна! Животът е спокоен и сте много гостоприемен народ.“

Така 36-годишният тогава японец успява да опита истинско българско кисело мляко – както от кофичка в магазина, така и натурално домашно. Въпреки, че Япония е една от първите държави в света, превърнала нашето кисело мляко едва ли не в култ, Такуя направил равносметка, че при тях т.н. българско кисело мляко няма нищо общо с истинското тук. Японското имало по-сладък вкус и не само.

[ad id=“236999″]

Това момче остави незабравим спомен в мен – споделя старозагорецът. Мислех, че повече няма да го видя, допреди няколко дни, когато той отново ми звънна и каза, че е подновил европейската си обиколка и би искал отново да ми гостува. И мистър Нагано отново е в Стара Загора! Какво прави този път, ще научим отново от неговия домакин:

Мистър Нагано ще купи от пазара 6-5 големи торби и ще тръгне да събира боклуците по нашите паркове и градинки. Дошъл е от 12 000 км. От другия край на земното кълбо.
Тъжно ми е!
А на вас?

Следва продължение: Четете какво разказа за ЗАРАТА Такуя Нагано, защо чисти боклуците в Стара Загора и какво би искал да сподели той с жителите на града.


image0 (9K)