17:42 Инж. Ралчев: ТВ кулата в Стара Загора вече не функционира както преди

Старозагорецът Евгени Ралчев е завършил Радиоелектроника и телекомуникации в Софийския университет. От 1991 до 2006 година е работил като дежурен инженер и специалист в Pадиорелейна лаборатория и космически връзки на Телевизионната станция (кула) в Стара Загора.

Специално за zarata.info инж. Ралчев разказа за Телевизионната кула и своята работа към нея:

[ad id=“263680″]

..

Разкажете нещо за историята на телевизионната станция в нашия град?

Строежът на кулата започва още през далечната 1956-а година. Тя е първата телевизионна станция в провинцията и втората в България след софийската. Тази в столицата е пусната в експлоатация през годината, в която започва строежът на нашата кула. Старозагорската кула е изградена и въведена в експлоатация и действие на 18 май 1958-а. Намира се в местността „Дебелият рът“. Тя е седем-етажна сграда и е уникален електронен организъм. На времето беше централен комункационен център за Югоизточна България. Това си беше гордост за града. От нашата станция се предаваха сигнали за: Пловдив, кулата „Снежанка“ на Пампорово, връх „Аида“ до Хасково, кула „Еделвайс“ на Слънчев бряг, Бургас, Варна, Габрово и Велико Търново. Това е половин България. Сериозно нещо беше. За съжаление вече не е така.

[ad id=“225664″]

..

Какви програми се излъчваха?

От Стара Загора се излъчваха всички телевизии – БНТ, BTV, Нова телевизия, Останкино, също и седем радиостанции.

Каква техника се е ползвала навремето?

Първите радиорелейни линии са немско производство. Пренасялии са до 12 телефонни канала в едната и другата посока. В последствие каналите стават десетки хиляди. През годините се е ползвала различна апаратура. По-късно телевизионните сигнали и тези за телефона се пренасяха с италиански радиорелейни линии. От 1999-а година насам въпросните линии вече са цифрови.

Имаше ли и друг тип техника?

Да – имаше апаратура за управление на полетите, на Национална служба за оповестяване бедствия и аварии, и за Бърза помощ.

[ad id=“218548″]

..

Ставаха ли често аварии?

Ами зимно време ставаха, но правехме всичко възможно да ги отстраним по най-бързия начин.

Вярно ли е, че антените на Радио Стара Загора са предизвиквали облъчване?

Този въпрос е дискутиран много, изказани са доста предположения, но доказателства няма. Бяха мощни – 500 киловата на час, но дали наистина са били вредни, не може да се потвърди със сигурност. Най-важното е, че сега проблемът вече не съществува, защото предавателят за средни вълни е премахнат по икономически причини.

Как протичаше работния процес по времето, през което сте работили на станцията?

Тогава имаше 24-часов контрол. Бяхме по трима човека на дежурство. Много често през зимните месеци сме ходели по 12-15 километра пеша, за да стигнем до Кулата, защото е непроходимо. Сега няма такива дежурства, има само мобилна група.

Какви бяха условията горе?

Много добри. В базата имаше помещение за почивка, столова, печки, спортна зала, изобщо всичко необходимо за да се живее. Дори понякога не ни се прибираше в града (бел. авт. – смее се), понеже природата горе е невероятно красива.

[ad id=“218548″]

..

Кажете нещо повече за природата. Какви гледки се откриват?

О, много е красиво. Там има едновременно широколистна и борова гора. Видимостта при ясно време е над 100 километра по права линия. През пролетта и през есента се виждат едновременно връх Ботев и Бакаджиците до Ямбол с невъоръжено око.

Някога случвали ли са се странни явления, когато сте били на работа?

Много често на самия обект се наблюдават интересни природни феномени, дори веднъж видях кълбовидна мълния.

Много интересно. Какво можете да споделите за Кулата сега?

Телевизионната кула вече не функционира както преди. Поради икономически съображения нещата се промениха. На времето беше уникален обект, но сега нещата не стоят така.


image0 (9K)