Всичко за сервирането и правилното използване на приборите. И как Ричърд Гиър и Джулия Робъртс пренебрегнаха условностите

Когато видя  вилици, лъжици и ножове от всякакъв калибър винаги си спомням филма „Хубава жена“ и как героинята на Джулия Робъртс изхвърли далеч зад масата един охлюв, борейки се със специалния прибор за това. Правилното сервиране на приборите и чиниите на масата е тема, която винаги занимава домакините, особено когато се задават празници и искаме всичко да е по-изискано и тържествено , а и около трапезата ще имаме повече гости. Човекът е измислил и това – сложил е „етикет“ на всяка виличка, ножче, чашка, салфетка.

Нефромално сервиране (основни варианти):

Основни насоки: чашите се поставят винаги горе в дясно спрямо чинията, приборите могат небрежно да се поставят в салфетка – от която и да е от двете страни или да се разпределят така:

дясно – нож и лъжица

ляво – вилица

Формално/официално сервиране:

сет-3 copy

Важно е да се знае, че първо се храним с крайните прибори – т.е. лъжица – ако имаме супа или вилица за салата/предястие.

Също така – това, че има чинийка и нож за хляб не означава, че го режем. Взима се филия или малка питка – според каквото домакините са поднесли, чупи се с ръце в чинийката и ако има масло и друго предястие за намазване – тогава и само тогава се използва ножът.

Напитките се градират според менюто и съобразено с ястията, като принципно се върви така: бяло с предястие, червено с основното ястие и пенливо или фортифицирано вино с десерта и кафето.

Предназначение на всеки прибор за хранене: (вижте заглавната снимка към статията)

1. Подложна чиния
2. Чиния за предястие
3.Чиния за хляб
4. Вилица за предястие
5. Вилица за риба
6. Вилица за основно ястие
7. Нож за основно ястие
8. Нож за риба
9. Нож за предястие
10. Лъжица за супа
11. Нож за масло
12. Десертна лъжичка
13. Десертна виличка
14. Чаша за вода
15. Чаша за бяло вино
16. Чаша за червено вино

Допълнителни насоки:

Помощна маса – добре е ако човек може да си го позволи – най-вече заради ограниченото пространство в днешните холове/трапезарии да има помощна маса, на която да слага по-обемистите съдове: подноси с храна, супници, тенджери, купи със салата, бутилки с вино и вода и т.н.

Център на масата – в центъра на масата, според повода, е по-добре да се постави украса – букет, свещи ли дори красив сладкиш – например джинджифилова къщичка. Ако масата е сервирана за по-продължителен аперитив + предястия – то тогава в центъра на масата се поставят плата/съдове с предястия, които трябва да могат да бъдат лесно достъпни за всички гости, както и да се следи да не остават празни подноси/плата.

Салфетки – обикновено платнените салфетки не са особено практични, за това дори да ги има е добре да има и резервни хартиени такива. Изобщо: добре е винаги да има под ръка хартиени салфетки.

Истината е, че протоколът и етикетът се променят и са динамична величина, като така напоследък има голямо поле за изява – особено когато се подреждат елегантни и красиви маси за важни поводи – сватби, приеми, годишнини и т.н. – в САЩ това изкуство се нарича tablescaping.

Започнах с филма „Хубава жена“ и ще завърша пак с него. Изисканият ресторант и подредбата на приборите по етикета бяха заличени с един замах от Ричърд Гиър, който за да извади дамата си от конфузната ситуация, просто хвана охлюва с ръка и любезно се надсмя над условностите…


image0 (9K)