2017 – година за активната политика на пазара на труда в Стара Загора

oblastna (2)В Областна администрация Стара Загора се проведе заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие, председателствано от Румяна Друмева, заместник областен управител. Заседанието бе свикано във връзка с реализирането на Регионалните програми за заетост и обучение за 2017 г., регламентирани в чл. 31, ал. 3, т. 3 и ал. 4, чл. 32 и чл. 33 от Закона за насърчаване на заетостта.

Пред членовете на Комисията бе представен за съгласуване проект на Методика за оценка и подбор на проектни предложения от работодатели кандидати за включване в Регионална програма за заетост и обучение на област Стара Загора за настоящата година. Присъстващите обсъдиха и гласуваха състав на временна комисия към Постоянната комисия по заетостта. Същата ще координира процеса по изготвяне на проектните предложения, които ще бъдат включени в Регионалната програма за заетост и обучение на област Стара Загора, както и ще участва в подбора и оценката им.

Разпределението на средствата от бюджета на МТСП за активна политика по области в Националния план за действие по заетостта през 2017 г. е утвърдено с Решение № 82 на МС от 26 януари 2017 г. За област Стара Загора размерът на средствата е 137 743 лева.

И през 2017 г. активната политика на пазара на труда ще бъде насочена към следните целеви групи: безработни младежи до 29 г. с подгрупа до 25 г., младежи, които нито се обучават, нито са заети; безработни над 50-годишна възраст; продължително безработни лица; безработни с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, в т.ч. безработни с ниско образование (включително от ромски произход); хора с увреждания и лица извън работна сила, желаещи да работят в т.ч. обезкуражени лица.


image0 (9K)