Внимание! Настъпва нов есеннен грип „Мичиган“!

През есенно-зимния сезон очакваме пандемичният грип „Калифорния”( свински грип), да бъде изместен от нов вирус – „Мичиган” (тип А), изолиран за пръв път през 2015 г.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обяснява пред „Труд“, че очакванията са разрастване на зараза да има именно сега, особено предвид факта, че населението ни няма изграден имунитет към този щам.
[ad id=“225664″]

По данни на Австралия, където в момента бушуват грипни щамове, включително „Мичиган”, в страната са регистрирани 52 смъртни случая.

Още през  септември и октомври, когато започват първите резки температурни промени, летните вируси се изместват от есенно-зимните.

В България първите грипни щамове обикновено биват изолирани в края на октомври и ноември, а пикът на заболеваемост е по време на празниците и в края на януари вече настъпва епидемия.
[ad id=“225664″]

„Миналата година това се случи месец по-рано, очакваме и поява на нови щамове“, посочи д-р Кунчев.

Световната здравна организация излезе на 1 март с препоръки за състава в Северното полукълбо на новата противогрипна ваксина за предстоящия сезон. Противогрипната ваксина е изготвена на база ситуацията в момента в южната част на света и бушуващите там вируси, както и на база данни от 143 лаборатории по цял свят, работещи със СЗО.
[ad id=“225664″]

Част от тази мрежа за обмен на информация е и нашият Национален център по заразни и паразитни болести. За разлика от респираторните есенно-зимни вируси, грипът настъпва с бурно начало – главоболие, висока температура, силна обща отпадналост и покосява целия организъм.

При наличие на грип не сме работоспособни. При останалите вируси клиничната картина обикновено е по-лека и те могат да бъдат изкарани на крак, в рамките на 3-5 дни.


image0 (9K)