5 съвета как да избегнем умората зад волана

Умората е коварна, защото настъпва неусетно и често пъти водачът не осъзнава, че е твърде уморен, за да шофира.

Как да избегнем умората при дълги пътувания:

1. Пийте кафе

Кафето действа ободряващо и се предлага навсякъде. Ако сте изморени или ви се спи, по-добре спрете на някоя бензиностанция или крайпътно заведение и си вземете едно кафе.
[ad id=“225664″]

Отнема около 30 минути, докато започне да действа на организма. Не се качвайте веднага в колата, а  направете малка почивка. Така ще дадете възможност на напитката да навлезе в кръвоносната система и да повлияе ободряващо на тялото ви.

2. Спирайте за почивка

Ако не пиете кафе, просто спрете и си починете. Раздвижете се, наплискайте лицето си с вода, оставете ума ви да се откъсне от непрекъснатата концентрация в пътя.
[ad id=“263680″]

При по-дълги пътувания е препоръчително да спирате редовно на интервали от около два часа. С това ще намалите натрупването на силна умора при шофиране.

3. Направете бърза дрямка

Отбийте от пътя на подходящо спокойно място и дремнете в колата за около 15-20 минути. Изследвания доказват, че сън с тази продължителност дава нов прилив на енергия на организма. Ще се почувствате по-бодри и ще подобрите реакциите си на пътя.

При кратка почивка по време на път не се препоръчва да спите повече от 20 мин. Рискувате след събуждането да се чувствате по–изморени и дори замаяни. Ще ви бъде още по-трудно да продължите пътуването.
4. Пътувайте с компания

Пътуването с приятели и колеги, когато отивате някъде е препоръчително. Много по-трудно е да заспите, когато имате събеседник. В идеалния случай може дори да се сменяте зад волана. Пътуването с компания ще бъде не само по-безопасно, но и по-приятно.

5. Наспете се преди път

Когато ще тръгвате на път, гледайте да не сте изморени. Опитайте се да си осигурите достатъчно сън през нощта преди да потеглите. За възрастен човек са необходими не по-малко от 7 часа. Ако ви предстои дълъг път, се опитайте да поспите между 7 и 9 часа.
[ad id=“236993″]

Методи, които няма да намалят вашата умора при шофиране

Според изследване шофьорите често използват някои методи, които са популярни, но всъщност нямат особен ефект. Не разчитайте, че пускането на радиото, включването на климатика или отварянето на прозорците ще подобри състоянието ви, казват специалистите.


image0 (9K)