Защо лъжат хората?

Лъжите са едно от нещата, които ни правят хора. Посредством лъжи човек би могъл да повдигне самочувствието си в ситуации, в които е застрашена неговата увереност.

Социални причини за лъжите

Понякога лъжите изпълняват различни социални функции, включително това че спомагат за по-успешната социализация и запазването на взаимоотношенията. Не се гледа с добро око на тези, които умишлено лъжат, но истината е, че голяма част от хората редовно лъжат без дори да го осъзнават.
[ad id=“225664″]

В компания на непознати или на дългогодишни приятели, хората се лъжат помежду си с цел поддържане или изграждане на желания от тях образ в конкретната ситуация.

Също както при приятелството,  при любовни взаимоотношения, хората може да лъжат, за да прикрият прегрешения, като напр. изневяра или предателство, или за да не наранят чувствата на любимите си хора.

Някои лъжи може да се окажат пагубни за връзката, други биват приети и от двете страни и дори спомагат за поддържане на текущото положение. Например партньорите в една връзка може винаги да си казват един на друг, че изглеждат чудесно, каквото и да става.

Лъжи от суета

Хората често лъжат относно своите постижения, за да впечатлят останалите и евентуално самите себе си. Лъжейки, че са направили нещо интересно или невероятно, биха могли да създадат нови приятелства или да си спечелят повишение в работата.
[ad id=“263680″]

Хората използват лъжа за да преувеличат своя принос в групова работа, в която са участвали. В допълнение към евентуалното спечелване на одобрение от онези, които им повярват, в крайна сметка лъжците може да повярват на собствените си лъжи.

Самочувствието е мощен мотиватор и може да накара хората да лъжат. Колкото повече се повтарят тези лъжи, толкова повече те изглеждат като истина за всички, които ги чуват.

В дългосрочен план това поведение може да има обратен ефект за лъжеца, но повишеното самочувствие в следствие на лъжата води до по-добри резултати в краткосрочен план.

Патологично лъжене (митомания)

Компулсивно лъжене, това е модел на поведение, при който лъжата се е превърнала в навик. Въпреки че патологичното лъжене се счита за разстройство на личността, само по себе си то не е действителна психологическа диагноза.

Патологичните лъжи са по-скоро симптом на редица личностни разстройства. Хора с антисоциални, нарцистични, хистерични и гранични разстройства на личността са особено склонни към компулсивно лъжене.

Патологичните лъжи също биха могли да бъдат признак за някои психични заболявания. Например биполярното разстройство и шизофренията, за които е характерна хронична или периодична психоза, може да накарат страдащите да лъжат.

Тези лъжи може да са в следствие на заблуда, затова трябва да се разграничат от преднамерените лъжи на измамниците.

Да лъжем е нормално

Изследвания свързани с лъжите са установили, че по-голямата част от хората често лъжат в ежедневните си разговори. Д-р Робърт Фелдман, авторитет по темата, е установил, че 60% от хората изричат поне една лъжа в 10-минутен разговор с непознат.

Участниците в изследването смятали, че са напълно искрени по време на своите срещи и останали изумени от собствените си лъжи, видени на видео след това.

Броя на лъжите при мъжете и жените бил сходен, но д-р Фелдман установил, че те са излъгали по различни причини. Мъжете излъгали за да се почувстват по-добре самите те, а жените, за да накарат своя партньор в разговора да се почувства по-добре.


image0 (9K)