Коя възраст е най-добра за зачеване?

Учени са установили, че зародишите, които са получени от спермата на по-възрастни въже, се развиват по-бавно, отколкото ембриони, появили се от по-млади партньори.

Изследователи от научен център в Бостън са определили, че ембрионите, получени от семенната течност на мъже над 50-годишна възраст, се развиват 35% по-бавно, отколкото зародишите на мъже до 35 години. Зародишите, получени от възрастните мъже, с 4,3% по-късно достигат стадия на бластоцистата, след който следва прикрепянето на ембриона към стената на матката.

Те са стигнали до този извод, след като са анализирали видеозаписи, на които е запечатано развитието на 3532 ембриона, взети от 527 хетеросексуални двойки.  С възрастта спермата на мъжете натрупва мутации, а също така демонстрира склонност към анеуплоиди – ненормално количество хромозоми в клетката.

image0 (9K)

Това увеличава вероятността от зачеването на нездрав ембрион. До тези изводи медиците са стигнали след изследването на седем възрастови групи от 25 до 55 години. Според техните данни двата дефекта най-често се срещат при изследваните мъже над 55 години. Освен това показателят за оплождане намалява от 87,7% при младите до 46% в групата на най-възрастните.

По-рано учени от Медицинското училище на Бостънския университет определиха средната възраст, когато човек се смята за най-красив. Според техните данни тя настъпва на 38,9 години. През 1990 г. тя е била 33,2 години.

(Visited 7 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!