7 факта за заобикалящия ни свят, които вероятно не знаете

  1. На земята има много повече дървета, отколкото има звезди в галактиката.

На земята има много повече дървета, отколкото има звезди в галактиката. НАСА изчислява, че в галактиката Млечен път може да има от 100 милиарда до 400 милиарда звезди. Земята има повече от 3 трилиона дървета.

  1. Книгата на Гинес

Идеята е на сър Хю Бивър през 50-те години на XX в.  Докато е в кръчмата, в компанията му изниква спор коя е най-бързата птица в Европа. Тогава решава да създаде специална книга, където гостите да вписват подобни спорове. През 1954 г братята Норис и Рос Макуиртър създават официалната версия на “Рекордите Гинес”.  Първото издание излиза от печат на 27 август 1955 г и съдържа около 200 рекорда. От 2000 година официално е преименувана на „Световните рекорди на Гинес“.

image0 (9K)
  1. Най-големият производител на автомобилни гуми е….. Lego

След Goodyear и Michelin, това е третият най-голям производител на гуми. Макар, че са предназначени за конструктори си компанията държи рекорда за най-голям брой произведени гуми за година. Целогодишно завода произвежда 870 000 гуми, 24 часа в денонощието, 365 дни в годината!

  1. Най-четената книга след Библията и Корана е….каталога на Икеа!

Трите най-разпространени категории книги в света са.. религиозните текстове, художествената литература за юноши и….. каталога на шведската компания “Икеа”!

Основната причина за разпространението на този каталог е, че Ikea познава своите клиенти. Затова предварително провежда изследване в 72 района, където се разпространява. Така опознава клиентите, жилищата им, личните им навици, културни нагласи, за да може да им предложи най-подходящите за тях продукти в своите 374 страници!

  1. Националното животно на Шотландия е еднорог

Това животно е почитано от шотландците, защото според келтската митология символизира чистота, невинност и сила. Освен това преписват лечебна сила на рога, който може да пречистват отровната вода.

  1. Най-дълголетното животно

Гренландската акула е най-дълголетното и бавно гръбначно същество, което живее на голяма дъбочина във водите на Актика и Северния Атлантически океан. Дължината на тялото му е 7 метра и тежи до 1200 кг. Живея приблизително около 400-500 години. За да се справи с трудния живот в тези води, акулата произвежда токсично високи нива на триметиламин N-оксид . За исландците обаче месото е деликатес, който наричат “Kæstur hákarl”.

  1. Града на кафето

Кафето е любим ритуал за мнозина, без значение от часа. Чаша ароматно кафе кара тялото и мозъка ти да се активизират, помагайки ти да пребориш работния ден. Но има един град, където напитката е религия. Това е столицата на кафето – Стоутън, Уискоунсин, САЩ. Тук за първи път, някъде около 1800 година, жените от местния тютюнев склад решават да въведат кафето като част задължителна част от работната пауза. И така варейки го на бавен огън и приказвайки си сладко, тези жени неволни въвеждат т.н “почивка за кафе”, която през следващите години започва да става масово явление.

 

(Visited 3 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!