7 факта за скандинавския мъх, които може би не знаете

Това, което направи възможно влизането на скандинавския мъх в домовете и офисите е комплексната оценка, дадена от дизайнерите за качествата и възможностите на този тип материал за украса, а те са наистина многопосочни. Засягат както вътрешното оформление, така и здравето на хората като ползватели на помещенията, декорирани със скандинавски мъх.
1. Полярният мъх е познат с латинското си название Cladonia stellaris и на практика е лишей с важно за екологията значение. Той образува истински зелен килим от мека растителност в Бореалните гори, простирайки се на широка площ. Тази зона е известна като тайга.
2. Както всички лишеи, Cladonia stellaris расте бавно. Растежът е с половин сантиметър на година, ако условията са подходящи. Този растителен вид е предпочитана храна за северните елени през зимата, затова често го наричат мъха на северния елен.
3. Естественият цвят на декоративния скандинавски мъх е бял, тъй като Cladonia stellaris има естествен бял цвят, независимо че асоциативно се сещаме за зелено, когато се спомене думата мъх. В процеса на обработка обаче растенията придобиват една широка палитра от цветове. Срещаме ги в зелено, синьо, червено, оранжево, жълто с помощта на натурални безвредни бои. Така ги наблюдаваме в жилищни и обществени сгради, където успешно заместват други познати в интериора растения като хлорофитум, алое вера, сансевиера, бръшлян, кактуси и др.
4. Консервирането се прави по утвърден начин с натурални природни бои, за да може растението да запази мекотата и еластичността си до ниво както е в природата. Ако се залага на качеството мекост, се използва глицерин, който го прави не само мек и еластичен, но му придава и антистатични качества.
5. В природата мъхът е навсякъде – от каменния зид до камъните в реката и върху почвата в саксията на някое растение. Неговата изключителна адаптивност е свойството, което го прави подходящ и за интериора. В това пространство се използва декоративният или още балсамиран скандинавски мъх, който също не се нуждае от директна слънчева светлина и сам си набавя влагата, която му е нужна.
6. Декоративният мъх има свойството да отдава и поема влага, регулирайки влажността на въздуха в затворено пространство и създавайки комфорт на обитаването му. Поради своята антистатичност интериорният мъх може да се самопочиства, поради което се използва интензивно за създаване на различни арт инсталации, ценни заради своята функционалност и красота.
7. Едно от най-ценните свойства на мъха е, че балансира влажността на въздуха в помещението, отдавайки или абсорбирайки влагата. По този начин работи за подобряване средата на живот, ограничаване появата на плесени и разпространението на опасни микроорганизми, особено там, където климатът е по-влажен.

(Visited 73 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!