7 начина да пестим гориво

Има много опаквания за високите цени на горивата! А не може ли да бъдем по-пестеливи в разхода на гориво?! Ето няколко съвета:

[ad id=“263680″]

image0 (9K)

Карайте плавно!

Шофиране над позволената скорост, бързо ускоряване и рязко спиране. Това са симптомите на агресивния шофьор, който харчи най-много гориво. Обръщайте внимание на пътната обстановка наоколо. Ако светва червен светофар, отпуснете крака от газта. Не е нужно да се заковат спирачки на метър от спрелия пред вас автомобил. Опитайте се да поддържате постоянна скорост, когато сте извън града. Агенция за защита на околната среда е изчислила намаляване на разхода на гориво около 22 % за извънградско и 5 % при градско шофиране, ако се спазват посочените съвети

 

Смяна на въздушния филтър

Въздушният филтър предпазва вътрешността на двигателя от мръсни частици. С въздушен филтър в изправност, се намалява разхода на гориво с почти 10 %.

 

Намалете теглото!

Два дни мъкна кашон с неща, които трябваше да оставя в мазето. Но поради моята разсеяност, съм увеличил ненужно теглото за превоз. За по-малките коли особено важи това правило. Почиствайте багажника по-често от ненуните ”трупове”.

[ad id=“225664″]

 

Поддържайте гумите в подходящо налягане

Ако гумите не са напомпани по подходящ начин, автомобилът има затруднения в скоростта.

Все едно не сте оставили ръчната спирачка! С добро налягане в гумите намалявате разхода на гориво с 3 %

 

Изключвайте двигателя при дълги паузи

Изключвайте двигателя докато чакате жена си да излезе от супермаркета!

Останало ми е в съзнанието, че се хаби повече гориво при рестариране на двигателя, отколкото ако автомобила седи включен. Това важи за новите автомобили. По-новите модели със сигурност ще ви спестят пари, ако в градско задръстване изключите двигателя за няколко минути.

 

Проверете капачката за резервоара

Ако капачката е повредена или отхлабена имате проблем. Може да няма следи от изливане, но горивото се изпарява малко по малко. Обръщайте внимание на капачката, когато се отбиете до бензиностанцията, за да не зареждате по-често от очакваното!

[ad id=“263680″]

Планирайте

Пътувания до видеотеката, химическото чистене или до кварталния фризьор. Може да са рутинни излизания, но е добре да са планувани- с подходящ маршрут и последователност. Изгответе си списък, за да не се връщате повторно до супермаркета. Ако правите зиг заг, ногоре надолу из квартала с автомобила, не се учудвайте на високи разходи за гориво! А какво лошо има в една лятна разходка до съседната улица?!

 

Източник : http://www.avtomotoportal.com/

(Visited 5 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!