В Белгия конфискуваха стотици камиони поради измами

Белгийската прокуратура е разпоредила да бъдат иззети стотици камиони на транспортната фирма „Жост“. Тя е обвинена в измами при плащането на социални осигуровки на служителите си и в трафик на хора, съобщиха местни медии.

Отбелязва се, че дружеството днес разполага с 240 камиона, от които вчера са били иззети 17 при акция на полицията. Обвинението твърди, че от 2014-а до 2016 година белгийското дружество е наело на работа около 1100 шофьори от Източна Европа. Те получавали заплати – не според стандартите в Белгия, а според тези в родните си страни.

Белгийското дружество открило свои „кухи“ представителства (т. нар. пощенски кутии) в Словакия и Румъния, за да набира работна ръка. Прокуратурата в Белгия твърди, че по този начин водачите и белгийският бюджет са били ощетени с 55,3 милиона евро. В началото на разследването петима високопоставени представители на фирмата бяха задържани и впоследствие освободени под гаранция.

Новината за действията на белгийските власти идва в деня, в който Европейският парламент за пореден път ще се опита да постигне споразумение по промените в правилата за международните сухопътни превози. Институциите на Европейския съюз се стремят да променят законодателството, за да осигурят на водачите по-добри условия и еднакво заплащане на труда.

Български олигарси от транспортния сектор твърдят, че това щяло да остави без работа десетки хиляди у нас. Всъщност това ще ограничи възможностите им да „действат“ като белгийската фирма, която се разследва. Те ощетяват нашия бюджет, както и шофьорите, които работят за тях, категорични са експерти.


image0 (9K)