За първи път съставиха акт на жена, която носи бурка

Първият акт за носене на бурка в страната вече е факт.

Днес преди обед полицаи от автопатрул в Пазарджик забелязали на кръстовище в ромския квартал „Изток“ в града жена, носеща „парче плат, тъмно на цвят“. То закривало лицето й с изключение на очите, съобщи пред „Дневник“ говорителят на МВР – Пазарджик Мирослав Стоянов.

Забулената жена пряко е нарушила забраната, която беше приета от общинския съвет в Пазарджик.
При последвалата проверка се оказало, че тя не носи документи за самоличност, което противоречи на „Закона за българските лични документи“. Била е отведена до Районното, за да бъде установена нейната самоличност. Говорителят на МВР – Пазарджик категорично заяви, че не може да става дума за задържане, а единствено за проверка на място в полицейския участък. На тридесетгодишната жена са съставени два акта.

Първият е за нарушение на „Наредбата за обществения ред“ в община Пазарджик, с която се забранява носенето на религиозни аксесоари, покриващи лицето. Вторият акт е по силата на „Закона за българските лични документи“, който задължава всеки български гражданин да носи документ за самоличност и да го предоставя при проверка от органите на реда. Минималната глоба за носене на бурка е в размер на 300 лева, а за липса на лични документи при проверка – 50 лева. Размерът на санкцията в конкретния случай ще бъде определен в едномесечен срок.

По първото нарушение има думата кметът на Пазарджик Тодор Попов, който в рамките на 30 дни трябва да подпише наказателно постановление. По второто провинение това постановление идва от началника на съответното РПУ.

(Visited 106 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.