Европейските мюсюлмани симпатизират на „Ислямска държава“

Всеки четвърти британски мюсюлманин симпатизира на тези, които се отправиха в Сирия да воюват на страната на „Ислямска държава“, пише вестник The Sun, позовавайки се на проучване, направено веднага след атентатите в Париж.

Социолозите открили, че младите хора са значително по-активни в поддържането на идеите на джихада, отколкото по-възрастното поколение. Всеки четвърти мюсюлманин във Великобритания на възраст от 18 до 34 години напълно или частично поддържа радикалния ислям.

Известни мюсюлмански деятели изразиха обезпокоеност относно резултатите от допитването. Те са убедени, че дейността на ИД в Сирия може да бъде поддържана само от хора, които не разбират същността на случващото се.

„Великобритания трябва да извади главата си от пясъка и да започне да действа, за да реши проблема с екстремизма и радикализма у дома“, каза британският чиновник Садък Кхан.

Според допитването 2,7 милиона британски мюсюлмани имат умерени възгледи. Обаче 38% от участвалите в изследването считат, че мюсюлманският свят не трябва да критикува методите на ИД.

Също толкова проценти от мюсюлманите, живеещи във Великобритания винят Запада за конфликта в Близкия Изток. Само 25% смятат, че отговорността е на лидерите на ИД, които „експлоатират уязвимите умове“.

 

(Visited 4 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)