Калфин: 1 262 000 пенсионери ще получат по 40 лева за Великден

1 262 000 пенсионери ще получат по 40 лева за Великден, каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин след днешното правителствено заседание.

„Решението на Министерския съвет е за 50 милиона и 500 хиляди лева допълнителен трансфер по бюджета на държавното обществено осигуряване за 2016 година, което до сега не беше предвидено в този бюджет “, обяви министър Калфин.

Той обясни, че тези средства дават възможност на една разширена група от пенсионери – тези, които получават пенсии до 300 лева да бъдат изплатени, както и по Коледа, по 40 лева добавки.

„Тази мярка ще обхване около 1 262 000 души от общо 2 187 000 пенсионери, което е някъде около 60% от българските пенсионери“, уточни министър Калфин. По думите му, няма опасност за застрашаване на бюджетната стабилност след това решение. „Правим това, защото имаме данни, че за първите месеци на годината преизпълнението на приходите по осигуровки е някъде около 61 милиона, така че можем да си позволим да отпуснем тези малко над 50 милиона без да се създаде някакъв риска за бюджетната система в страната“, увери социалният министър.

Той уточни също, че ще се направи всичко възможно тези добавки да бъдат изплатени с пенсиите за месец април, за да може преди Великденските празници пенсионерите да получат въпросните 40 лева.

offnews.bg

(Visited 3 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)