Първото къпане на бебето – въпроси и отговори

Времето за къпане е важна част от ежедневието на вашето бебе. Това е не само чудесен начин да поддържате бебето си чисто, но и чудесен начин да се свържете с него. И така, готови ли сте да изкъпете бебето си за първи път? В този материал ще ви запознаем с едни от най-често задаваните въпроси от родителите, особено от тези, които за първи път се срещат с родителството от първо лице. Останете с нас и ще откриете най-важните неща, свързани с къпането на вашето бебе.

От кога може да къпете новороденото?

Къпете бебето си с увереност от втория ден, дори ако пъпната връв все още е прикрепена. С подходящи грижи и нежно измиване можете да поддържате новороденото си чисто и здраво, като същевременно предпазвате пъпната връв, докато тя падне по естествен път.

Каква е идеалната температура на водата?

Важно е да се уверите, че температурата в стаята е между 20 и 25ºC, когато къпете бебето си – това му помага да регулира по-добре телесната си температура. Специалистите препоръчват температурата на водата да бъде между 34 и 37ºС. Не е необходимо и да пълните ваната твърде много – достатъчно е да покрие краката и малко над коремчето на бебето.

Как да вземете бебето, за да го изкъпете?

Използвайте едната ръка, за да държите бебето, а другата, за да почистите с ръка или с помощта на гъба, без сапун или с минимално количество подходящ детски крем сапун, който да нанесете в гънките и в областта на пелените.

Всеки ден ли да къпете бебето или не?

Къпането на вашето мъниче не е необходимо да бъде извършвано всеки ден. Достатъчно е да го правите 2 или 3 пъти седмично. След 2 или 3 месец от живота може да го правите по-често. При смяна на пелената е необходимо да измиете само замърсената област.

Колко време трябва да продължи банята на бебето?

Въпреки че банята не трябва да продължава повече от 5 минути, използвайте това време, за да се свържете с вашето бебе – топлата вода и лекият масаж могат да бъдат чудесен начин да успокоите и отпуснете детето си, както и да стимулирате правилното му развитие. Въпреки факта, че кожата на детето ви е деликатна и нежна, не е необходимо да се притеснявате, че то ще се замърси особено много на такава ранна възраст. Така че, насладете се на този момент и оценете времето, което можете да прекарате с вашето мъниче. За да бъде този интимен ритуал, който има силно влияние за връзката дете-родител пълноценен, разгледайте продуктите внимателно и следете списъка със съставките.

Как правилно да подсушите детето?

Най-добре е да използвате мека кърпа, когато подсушавате кожата на бебето, като отделяте особено внимание на нежното подсушаване на по-деликатните части на тялото, като подмишниците, слабините, шията и зад ушите. Трябва да се избягва търкането, тъй като то може да предизвика раздразнение. След подсушаване не забравяйте да нанесете лек овлажняващ крем, за да запазите кожата мека и хидратирана.

Трябва ли след баня да нанесете продукт?

През първите дни от живота на бебето не е необходимо да се прилагат кремове върху кожата му. От първата или втората седмица обаче е съвсем нормално да се появи физиологично лющене на кожата на бебето. За да поддържате кожата му хидратирана и защитена, се препоръчва да нанасяте подходящ хидратиращ крем за новородени два пъти дневно, както и след къпане. Освен това е важно да използвате и продукт против подсичане при смяна на пелените, за да предотвратите по-нататъшното лющене на кожата на бебето.

След като приключите, облечете бебето си в чисти и удобни дрехи. Част от процеса на къпане е да се уверите, че то няма да понижи температурата си твърде много след това. Можете да предотвратите това, като поставите одеяло върху него и нежно го прегръщате, докато се стопли и се почувства комфортно.

Първото къпане на бебето може да ви се стори трудно, но с малко подготовка и тези прости стъпки ще можете да го направите с лекота. Това е чудесен начин да установите връзка с бебето си и да му осигурите щастие и чистота.

(Visited 78 times, 1 visits today)