Един премиер под натиск поради много скъп ремонт на апартамента му

Британският премиер Борис Джонсън е подложен на силен обществен натиск да обясни кой е финансирал скъп ремонт на резиденцията му на „Даунинг стрийт“ в Лондон.

Напрежението продължава да расте в навечерието на местните избори в Англия, както и тези за регионални парламенти в Шотландия и Уелс, коментира агенция „Ройтерс“, цитирана от ЗАРАТА.

Скандалът избухна, след като бившият главен съветник на Джонсън съобщи, че премиерът може да е нарушил правилата за политически дарения.

Миналият месец говорителката на британския премиер заяви относно ремонта, че всички дарения, подаръци и печалби са били декларирани по надлежния ред и за ремонта не са използвани средства на управляващата Консервативна партия.

Джонсън получава годишна издръжка, финансирана от данъкоплатците, от 30 000 лири, за поддръжка и обзавеждане на официалната си резиденция. Всичко над тази сума трябва да плаща със собствени средства.

Според някои министри Джонсън е платил за ремонта със свои пари, но не е ясно кога и дали ремонтът, за който се твърди, че е струвал 200 000 лири, първоначално е бил финансиран със заем.

Съгласно правилата за политическото финансиране във Великобритания Джонсън е бил длъжен да декларира това.

Опозиционната Лейбъристка партия настоя за обяснение.

Доминик Къмингс, който беше ключов съветник на Джонсън и му помогна да спечели изборите през 2019 година, обяви в петък, че Джонсън искал дарители тайно да платят за ремонта.

Той твърди, че тогава е посъветвал британския премиер, че такива намерения са „неетични, неразумни и може би незаконни„.

Министърът на транспорта Грант Шапс пък заяви пред телевизия Sky News: „Премиерът вече е платил ремонта„.

 

 


image0 (9K)