Пролетните алергии се срещат все по-често при младите хора

Младите хора са с повече алергии. По-странно е, че заболяването се появява и при възрастни хора, което е нетипично, коментира в интервю за БТА доц. Мария Стаевска, алерголог в Александровска болница.
[ad id=“225664″]

Според специалиста това може да бъде обяснено с подобряването на начина на живот на хората, с това, че биологичната възраст е добра и пациентът реагира сравнително бурно, защото има добра имунна система. Сезонът на алергиите не свършва, има проява на алергии през цялата година, но когато започне пролетта поленовите алергии се добавят към целогодишните, посочи лекарят. Алергичната реакция може да се намали, казва д-р Стаевска. От начина на живот на хората, склонни да развият алергия, зависи дали клинично ще се изяви алергията или не, отбелязва експертът. Ако човек живее на село, занимава се със земеделие, вероятността наследствената склонност да се изяви, е малка, поясни лекарят. При живеещите в градовете, склонността да развият алергия е много голяма.

[ad id=“263680″]

Неслучайно затова се увеличават алергиите още от 20 век, продължават и сега, защото западният начин на живот е свързан с изява на генетичната склонност. Всеки втори от тийнейджърите в Англия има сенна хрема, а в края на 19 век болните са били 0.01 процент при приблизително същият генен фонд, посочи д-р Стаевска. Вероятността децата да имат алергия, ако двамата родители са алергични, е 80 на сто. При един алергичен родител вероятността и детето да има алергия е 40 на сто. Ако и двамата родители не са засегнати от алергия, вероятността детето да е алергично е около 15 на сто. Ако тяхното дете обаче е родено в града, шансът алергията да се развие, е много голям, уточни алергологът. Сред населението в слабо развитите държави честотата на развитие на алергии е много ниска, не защото те нямат гени, предразполагащи към алергии, а защото начинът им на живот не предразполага тяхната изява, уточни специалистът. Според лекаря имунотерапията е показана само за определени алергии, при които е доказано ефективна. За съжаление, Здравната каса плаща само 50 на сто от цената на имунотерапията и то само при бронхиална астма. Това създава проблеми, защото пациентите се чувстват дискриминирани, посочи д-р Стаевска. Ако пациентите нямат бронхиална астма, а имат рино-конюнктивит, ще трябва да си платят сами цялата стойност на терапията. Добре е терапията да се направи още по време на рино-конюнктивитната симптоматика, защото 40 на сто от хората, които имат оплаквания от сенна хрема, развиват и астма. Ако човек направи имунотерапия, няма да стигне до астма, каза лекарят.

(Visited 8 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)