НАЙ-НОВИ:

„В Гърция виждаме лудостта на един народ. Не може коланът да се затяга докрай, всичко има предел“

Подготвят ли се за гражданска война в Атина?

Вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Йоанис Партениотис заяви в ефира на БНР, че Гърция е на прага на гражданска война. Той говори преди планирания днес национален протест в южната ни съседка.

Няма механизъм, по който правителството да противодейства на един подобен протест, защото специален закон не съществува. Властите в Гърция нямат реалните инструменти, с които да могат да ограничат правата на хората да стачкуват.„Гърция се намира в състояние на народен бунт. Има противопоставаяне на ръба на гражданската война и в тази ситуация няма печеливши. Този народ е докаран до лудост. Виждаме лудостта на един народ“, каза той.

Причините според него са комплексни и самите гърци, цели съсловия, цялото общество се включва в тези действия срещу налагания от няколко години дневен ред. „Онези, които налагат решенията и силовите мерки, трябва да преосмислят политиката си. Компромисът трябва да го направи този който натиска педала, не може коланът да се затяга докрай, всичко има предел“, обобщи Партениотис.

„Хората в един момент застават и казват: „Повече от това не може.“ И това не е позиция само на една гилдия или на едно поколение. 60% от младите хора са безработни. Те нямат перспектива, нямат бъдеще. Как ще се реализира бъдещето на тази държава? Емигрантската вълна минава без никакъв проблем през Гърция и местните власти по никакъв начин не способстват тези емигрантски потоци да не влияят върху демографската картина и икономиката на Европа“, каза още Йоанис Пертениотис.

За влиянието на гръцките събития върху България, Партениотис отбеляза: „Покрай цялата дандания, когато мечката играе при комшията, земетръсът, който създава, не може да не повлияе на онези, които са най-близо.“ Мобилната версия на ЗАРАТА - ТУК

Най-нови