Българи искат да открият 21 нови неделни училища в чужбина

Българи искат да открият 21 нови неделни училища в чужбина. 

„Искането е от 21 делегации от 11 страни. Най-много са от Великобритания. Заявките са са от населени места, в които няма български неделни училища. Такива са подадени от Испания, Канарските острови, Палермо, Канада, Албания, Гърция, Ирландия“, заяви директорът на дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ към МОН Наталия Михалевска пред Bulgaria ON AIR

„Неделните училища се посещават от деца на възраст от 4 г. до 12 клас. Има разкрити 373 училища на всички континенти, в 43 държави. Обхванати са около 35 000 деца“, поясни Михалевска. 

В неделните училища децата не само учат български език, история и география на България, но и фолклор и извънкласни дейности.

„Те получават удостоверения за завършен клас по определен предмет. С него могат да се върнат в българската образователна система. Те могат да сертифицират езиковите си компетентности по общата европейска езикова рамка чрез Департамента за чуждоезиково обучение към Софийския университет“, допълни събеседникът от МОН.

„Например в училището в Пекин се обучават деца от Виетнам и от Япония, в Дубай – от Бахрейн и Саудитска арабия. Български деца от Сингапур учат онлайн в Милано. Затова говорим за общност, която е свързана с България. Това са хора, които искат да опознаят България чрез езика“, заяви Наталия Михалевска.

Около 15 млн. лв. е бюджетът за всички български неделни училища – той включва средствата за обучения, наеми на помещения.

Гледайте целия разговор във видеото.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)