Георги Цветков: Ердоган иска да е лидер в ислямския свят

„Да не забравяме кои са талибаните. Те не са същата организация. В определена посока има промяна, никой не стои на едно и също място, но не можем да приемем, че те са нормална страна, в която може да се говори като всяка останала. Очакваше се, че афганистанското правителство и общество ще е далеч по-мотивирано да се противопостави на талибаните. А видяхме, че то просто отказа. И се видя, че системата е проядена от корупция и особено въоръжените сили“. Това каза експертът по национална сигурност и отбрана Георги Цветков в студиото на „Денят ON AIR“.

Още по темата

image0 (9K)

3 сеп 2021 22:05

11

3 сеп 2021 07:03

58

По думите му Азия взема една изключително внимателна позиция и следи в каква посока ще се развие поведението на това ново правителство в Афганистан.

Цветков заяви в ефира на Bulgaria ON AIR, че в рамките на тези 20 години САЩ заедно с НАТО поемаха ударите и разходите за тази военна операция.

„В момента и Русия, и Китай имат основателни притеснения за това, че след като основният дразнител изчезна от региона, всъщност нестабилността може да се прехвърли отвъд техните граници. Знаете, че бившите съветски републики от Средна Азия са уязвими. В недалечното минало там имаше прояви на радикални ислямистки организации и тази заплаха не е изчезнала. Получава се и друго – очаква се, че Китай много бързо ще се договори с новия режим в Афганистан, което е доста наивно“, коментира експертът.

„Позицията на Ердоган е израз на неговата отдавнашно желание за лидерство в ислямския свят. Желание, което не се приема с готовност от всички останали. Очакваше се, че Турция ще може да говори по-лесно с талибаните. Освен икономическите отношения и тези, които са пряко свързани със сигурността на международното летище в Кабул, едва ли в скоро време ще може да видим сериозно засилване на позицията на Турция в Афганистан и региона“, добави Георги Цветков.

Вижте целия разговор във видеото.

Източник: https://www.dnes.bg/……………

(Visited 1 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!