Дължи тежки боеве се водят на изток, докато Зеленски се зарича, че Украйна ще удържи Бахмут

Дължи тежки боеве се водят на изток, докато Зеленски се зарича, че Украйна ще удържи Бахмут

Украинските сили са подложени на подновени руски атаки в източните райони на областите Донецк и Луганск през последното денонощие. Това съобщи рано в събота Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна на фона на предупреждения, че предстои мащабна руска офанзива, тъй като наближава една година от непровокираното нахлуване на Москва на 24 февруари.

„Врагът продължава настъпателни действия в района на Лиман, Бахмут, Авдиевка и Новопавловка [в Донецкка област], като понася големи загуби“, се казва в доклада на Генералния щаб на украинската армия.

image0 (9K)

От месеци се водят битки за град Бахмут, където вълни от руски нападатели оказват все по-голям натиск върху украинските сили.

В Бахмут се водят улични боеве, като битка се води за всяка сграда в покрайнините на града, казват свидетели пред руската служба на RFE/RL.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза в петък, че украинските сили ще продължат борбата си за задържането на Бахмут.

„Никой няма да предаде Бахмут. Ще се борим толкова дълго, колкото можем. Смятаме Бахмут за нашата крепост“, каза Зеленски на срещата с лидерите на Европейския съюз в Киев. Темата на разговорите беше процесът по присъединяването на Украйна към ЕС.

Заявката на Зеленски идва след публикации в американските медии, според които Съединените щати са посъветвали Украйна да се оттегли от Бахмут. Според представители на САЩ, цитирани от Bloomberg, това ще позволи на Киев да събере сили за офанзива напролет.

Генералният щаб съобщи в събота, че украинските военни са отбили руски атаки и в селищата Грекивка, Невске, Кремина и Диброва в Луганска област.

Руските сили са извършили 20 въздушни удара и три ракетни удара, насочени срещу цивилната инфраструктура в регионите Харков и Миколаев, казаха военните. Има цивилни жертви.

Зеленски каза, че украинските сили „имат шанс“ да отблъснат задаващата се руска офанзива, ако бъдат снабдени с „правилните западни оръжия“.

„Ако [доставките] на оръжия се ускорят, по-специално на оръжия с голям обсег, ние не само няма да изоставим Бахмут, но и ще започнем да отблъскваме [руските] окупатори от Донбас„, каза той.

Зеленски каза, че европейските санкции трябва да имат за цел да гарантират, че Русия не може да възстанови военния си капацитет.

Съединените щати в петък обявиха нов пакет от военна помощ от 2,2 милиарда долара за Украйна, който ще включва ракети с два пъти по-голям обсег от тези, които страната има сега. Високоточните ракети GLSDB са включени в пакета, обявен от Пентагона.

Киев иска по-мощни модерни оръжия, включително изтребители F-16, дори след като получи обещания от своите западни съюзници да изпратят танкове.

Германия в петък одобри доставката на танкове „Леопард 1“ от промишлените си запаси за Украйна и води преговори да изкупи от Катар 15 самоходни зенитни установки „Гепард“, които да изпрати на Киев.

В петък ЕС каза, че засилва мисията си за обучение на украинските военни, повишавайки я от 15 000 до 30 000 военни. Целта ѝ е да подобри военните способности на украинските въоръжени сили, които участват в съпротивата срещу непредизвиканата руска агресия, започнала на 24 февруари.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036

(Visited 348 times, 1 visits today)

нов коментар за “Дължи тежки боеве се водят на изток, докато Зеленски се зарича, че Украйна ще удържи Бахмут

  1. Запитайте се защо Запада хвърля толкова средства в Украйна и ще разберете, че тя е продадена на САЩ преди специалната военна операция. Повече от половината й обработваема земя принадлежала на 3 американски компании, искат най-вече Донбас и неговите ресурси. Това е в основата на всичко, което става в Украйна. Ако Русия победи, те ще останат без нищо и това ги кара да не отстъпват. Лошото е, че ще ни въвлекат в световна война, за да запазят печалбите си. Страдат, както винаги, обикновените хора, а политиците забогатяват. Жалко за избитите мъже и синове на двете страни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!