Експерти: Контактни лещи ще заменят екраните в близко бъдеще

В близко бъдеще виртуалният свят ще се възприема чрез контактни лещи, които ще заменят концепцията за екрани

Това заявиха двама турски учени от Близкоизточния технически университет (ODTÜ).

Концепцията за екрана ще изчезне, тъй като връзката със света ще се осъществява чрез контактни лещи, заявиха Кюршат Чагълтай, професор от Факултета по компютърни и обучителни технологии на ODTÜ, и Ердал Танер, бивш студент на ODTÜ, който понастоящем живее и учи в САЩ, съобщи „Хюриет“, цитиран от БГНЕС.

Като изтъкна, че продължават проучванията за контактни лещи, които ще заменят екраните, Чатългай заяви, че използването на интернет и социалните медии е достигнало безпрецедентни стойности, тъй като достъпът до информация е станал безценен.

Отбелязвайки, че изследователската компетентност постепенно намалява поради начина на използване на интернет, той добави, че тази ситуация не засенчва полезните страни на интернет.

Интернет определено е чудесно нещо, стига да го възприемаме и използваме като средство„, каза той.

Отбелязвайки, че учителите ще продължат да преподават въпреки развитието на технологиите, той заяви, че най-важният елемент, който цифровизацията няма да промени, е учителят. „Тъй като взаимодействието на човека с човека е много важно. Но с дигитализацията възможностите, които се предлагат на учителите, ще се увеличат„, обясни той.

Първата интернет връзка в Турция е създадена в ODTÜ на 12 април 1993 г. със съдействието на Чатългай, по това време работещ в ИТ отдела, Танер и техните съотборници. В момента Чатългай обучава подрастващото поколение и работи с тях по новите технологии, а Танер, който създава първия уебсайт на Турция, metu.edu.tr, продължава обучението си в чужбина.

https://www.dunavmost.com/====


image0 (9K)