НАЙ-НОВИ:

Забравят ли медиите моралната граница при отразяването на трагедии?

Катастрофата на АМ „Струма“, при която загинаха 45 души, повдигна много въпроси за това как медиите отразяват трагичните новини и къде е границата на допустимото.

„Трябва да бъде отразявано с изключително голямо внимание и емпатия. Границата е изключително тънка. Едно е фактологически поднесената информация, друго е търсенето на сензация. Отговорността е на множество хора – журналистите, разследващите органи, други хора, които наблюдават и изказват мнение. Анализът на ситуацията още в първите минути беше твърде голям. Множество експерти говореха за пътната безопасност“, коментира в ефира на Bulgaria ON AIR Даниел Киряков от Центъра за анализи и кризисни комуникации.

Европейският регламент за личните данни оперира от 3 години и това е чувствителна информация, напомни Киряков.

„Грозното в случая е изкарването на детайла, който значи човешка съдба, човешко име. Има механизми и държавата да реагира в този случай. Хубаво е човек да има някакви морални устои. Каква полза носи за аудиторията като кажеш трите имена на човек, който до онзи ден е бил жив? Македонските семейства тук имат нужда от отговори. Страданието им води до тъга, а може да доведе и до агресия. Има нужда от психолози, които да работят с тях“, каза още той.

Македонският журналист Йовица Пауновски сподели, че разполагат с много информация, но нищо не е официално.

„Опитваме се да останем на границата професионално-етичното и моралното. Имаме фамилия, която изгуби 10-11 свои членове“, посочи той и отбеляза още, че 3 големи трагедии са се случили в Северна Македония през последните две години.

„14 души загинаха в автобусна катастрофа, все още няма понесена отговорност. На 8 септември се случи пожарът в Ковид отделението. Никой не каза как се случи пожарът, къде е направен пропуск. Имаше балон от информация, в който преобладаваха спекулациите. Списъкът със загиналите първи стигна до самите фамилии, които все още са в шок“, обясни журналистът.

Близките на оцелелите след ужаса на АМ „Струма“ очакват повече информация. От екипа му са преценили все още да не притесняват оцелелите в болницата, защото хората все още са в шок, имат изгаряния по телата и хирургически интервенции. 

„Нямат интернет и комуникация с фамилиите. Ние сме тези, които може да посредничим за разговор, но не знаем как ще се отрази на останалите в Скопие. Все още са в шок, ще има време да разговаряме за случилото се“, коментира Пауновски.

Той призна, че в РСМ не успяват да не преминават границата. 

„Щом има трагедия, те се включват. Това е периодът, в който са активни“, даде пример македонският журналист и добави, че в телевизиите има степен на саморегулация.

Гледайте целия разговор във видеото.

https://www.dnes.bg/…………. ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

[post-views]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Left Menu Icon