Румен Гечев: Решението за минималната заплата е голям успех

Румен Гечев: Решението за минималната заплата е голям успех

По предложение на БСП, в последните часове на това Народно събрание, минималната работна заплата става 50% от средната.

„Това е много добра новина, ние я посрещнахме с много емоции, тъй като положихме много усилия в последните години, особено в този парламент. Проверихме – 40 пъти сме го предлагали през различни закони, проектозакони, удължаване на бюджета и накрая успяхме да убедим нашите партньори. Заради това ние го отчитаме като голям успех“, каза депутатът от БСП проф. Румен Гечев в студиото на „Денят ON AIR“.

От ефира на Bulgaria ON AIR той благодари на всички, които са подкрепили предложението на БСП.

„Постигнахме няколко неща – България е страната с работещи бедни, с минимална работна заплата от 350 евро няма как човек да се издържа сам, да не говорим да гледа деца и семейство. Така всяка година с промяната в средната работна заплата ще се променя и минималната работна заплата. Това е голям успех не толкова за БСП, колкото за над 500 000 българи, които работят на МРЗ“, допълни проф. Гечев.

„В последната година инфлацията в България беше по-висока от средната за Европейския съюз. Нашата по-висока инфлация дойде от цената на енергоносителите, ние разчитаме на наши въглища, много малък е вносът. В ТЕЦ-овете няма нови технологии. Ядреното гориво е доставено преди 2-3 години и цената не е променена, но ние се явихме неподготвени, като се включихме в европейския енергиен пазар за електричество. Предното правителство създаде свободна борса за електричество без подготовка и разчети какви ще бъдат резултатите“, поясни още проф. Гечев.

И бе категоричен, че ако бяхме завършили АЕЦ „Белене„, цените на тока щяха да бъдат различни:

Проф. Гечев попита коя друга партия прави толкова за младите семейства и пенсионерите: „Постигнахме и друго нещо – на всяко дете от 1 до 4 клас по 300 лв.“, посочи той.

Гледайте целия разговор във видеото

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)