НАЙ-НОВИ:

Соларната индустрия нагорещява пазара на силиций

Соларната индустрия нагорещява пазара на силиций

Снимка: Bloomberg LP

Неочакван ръст на търсенето на силиций, основно от соларната индустрия в Китай, САЩ и Европа, нагорещи пазара и подхрани цената на минерала, пише Ройтерс. Няма сигнали на този етап, че дефицитът за ценната суровина ще намалее в скоро време, допълва агенцията.

В началото на четвъртото тримесечие на 2020 година цената на силиция беше около 2000 долара за тон, а днес надхвърля 4000 долара. Най-висока тя е в Китай – около 4700 долара за тон, показват данните на Refinitive.

Още по темата

Силицият се произвежда от силициев диоксид, или пясък, който е в изобилие в земната кора, но самият процес на обработка на находище отнема 2-3 години, след като бъдат получени всички разрешителни и намерено финансиране. Рестартирането пък отнема между 3 и 6 месеца, в зависимост колко дълго не е работило предприятието за производство, посочва още Ройтерс.

Според изчисленията на анализатори годишно в света се продават около 3 млн. тона силиций, спрямо 2,5 млн. тона през 2015 година. Тази година недостигът ще бъде около 92 хил. тона или двойно повече спрямо 2020 година, посочва още Wood Mackenzie.

Соларната индустрия потребява 19% от общите количества силиций на пазара, или 658 хил. тона, за производството на панели. Потреблението през миналата година беше около 598 хил. тона.

Силицият е основна суровина за много индустрии, включително за чипове и високотехнологични продукти.

Очакванията са, че търсенето на силиций може да се увеличи съществено, ако елементът се окаже подходящ да замени графита в анодите на презареждащите се литиево-йонни батерии, особено на фона на очаквания бум на електромобилите в следващите години.

източник https://www.investor.bg/………… ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-нови
Left Menu Icon