Японски император дал името си за първото лекарство с гинко билоба

Гинко билоба в същия вид е съществувала на Земята преди 270 млн. години, много преди динозаврите. Билката привлича вниманието на съвременната медицина през Втората Световна война.

[ad id=“225664″]

На 6 август 1945 година, когато е хвърлена атомната бомба над Хирошима, на един километър от епицентъра на взрива е имало храм, в двора на който растяло дървото Гинко. Храмът бил унищожен, но дървото оцеляло. По късно на дървото поставили надпис „Никога повече Хирошима”.

Тогавашният император на Япония – Танакан, бил впечатлен от издържливостта на билката и възложил изследване на качествата й. Оказало се, че въпреки високата радиация, в растението не са открили никакви изменения или мутации. По-късно направени изследвания доказали, че oткритите вкаменелости от това растение не сa се променили през вековете. Качествата му са същите и до днес.

[ad id=“263680″]

Едно от основните му свойства е да подобрява периферното кръвообращение, кръвоснабдяването на крайниците и мозъка. Това било използвано за създаване на първото лекарство от билката, на което император Танакан дал името си.


image0 (9K)