Агата Кристи била затворено дете. Вярвала, че майка й е ясновидка

Пиесата на знаменитата Агата Кристи „Трите изстрела“ е първата премиера за 2022 година на Старозагорския драматичен театър „Гео Милев“, както ЗАРАТА писа. Очаквайте я на 11 януари  от 19 часа. Спомняме си за голямата дама на криминалетата.

Дейм Агата Мери Клариса Кристи, родена с името Агата Мери Клариса Милър, е авторка на 14 колекции от разкази, 17 пиеси, 66 детективски романа, множество повести и драми с криминален сюжет, включително 6 романтични новели, написани под псевдонима Мери Уестмакот.

Агата Кристи е родена на 15 септември 1890 г. в богато семейство от горната средна класа в Торки, Девън. Баща й, Фредерик Алва Милър, е богат американски борсов посредник, а майка й, Клара Милър е родена в Белфаст през 1854 г. Агата Кристи е най-малкото от три деца. Тя описва детството си като много щастливо, заобиколена от силни и независими жени – баба, леля, майка. Отгледана е в домакинство с различни езотерични убеждения и като нейните братя и сестри вярва, че майка й Клара е ясновидка. Получава домашно образование, научава се да свири на пиано и мандолина.

Кристи страни от другите деца, но прекарва много време в четене и с домашните си любимци. Благодарение на собственото си любопитство, тя се научава да чете много рано. Една от най-ранните известни фотографии на Кристи я изобразява като малко момиче с първото й куче, което нарича Джордж Вашингтон. През април 1901 година, на 10-годишна възраст пише първото си стихотворение.

 

                        Агата Кристи като дете, годината неизвестна

Баща й боледува често и умира през ноември 1901 година. Самата Агата Кристи пише, че нейното детство свършва със смъртта на нейния баща. През 1902 г. я изпращат да учи в училище, но тя не може да се адаптира към порядките и дисциплината. През 1905 г. заминава за Париж.

Учи пеене в Париж, работи като медицинска сестра. Омъжва се за Арчибалд Кристи през 1914 г., който е пилот в Кралския корпус и прекарва цялата Първа световна война във Франция. Там работи в диспансер, откъдето придобива задълбочени познания за отровите и ефекта им върху човешкото тяло. Затова и част от убийствата, описани в романите й, са от отравяне. Първия си криминален роман, „Аферата в Стайлс“, пише през 1917 г. (Издаден е през 1920 г.). В този роман запознава читателите с белгийския детектив Еркюл Поаро, но продажбите на романа са толкова незначителни, че авторката не получава и пени хонорар.

Всичко се променя с публикуването на „Убийството на Роджър Акройд“, издаден през 1926 г. Гениалният обрат на сюжета и изненадващата развръзка са същинска революция в улегналия жанр на детективските истории.

 

Къщата, в която Агата Кристи прекарва по-голямата част от живота си.

Първият й брак, с Арчибалд Кристи, завършва с развод през 1928 г. През 1930 г. се омъжва повторно за археолога Макс Малоуън, с когото остава заедно до смъртта си. По време на втория си брак Агата Кристи често придружава мъжа си на разкопките му в Ирак и Сирия. Местата от Близкия изток се превръщат в основна тема на книгите й от този период. През 1955 г. Кристи става първият автор, получил наградата „Гранд Мастър“, на американските писатели на мистерии. Обявена е за кавалер на Ордена на Британската Империя през 1971 г. Самата тя не харесва адаптациите на романите си за кино и телевизия. Но през 1974 г. лично одобрява екранизацията на „Убийство в Ориент Експрес“, която спечелва на Албърт Фини номинация за наградата „Академи“ за образа на Еркюл Поаро.

Агата Кристи умира на 12 януари 1976 г. като най-известния в света автор на криминални истории.

 

                                         Паметна плоча на Агата Кристи

Следвайки традициите на Едгар Алан По, Артър Конан Дойл и Гилбърт Честъртън, тя създава много произведения, в които основни герои са старата дама госпожица Марпъл, комисарят Батъл, полковник Рейс, Паркър Пайн, Томи и Тапънс, но най-популярен остава детективът белгиец Еркюл Поаро.

През 1971 г. й е дадена титлата дейм и орден на Британската империя за приноса й към литературата.

Световните рекорди на Гинес описват Агата Кристи като най-продавания автор на всички времена. Нейните романи продават около 2 милиарда екземпляра, а нейните творби са на трето място в класацията на най-широко публикуваните книги в света, зад творбите на Шекспир и Библията. Тя остава най-превежданият индивидуален автор, преведен на поне 103 езика. „Десет малки негърчета“ – това е най-продаваният роман на Кристи със 100 милиона продажби, което го прави най-продаваната мистерия в света и една от най-продаваните книги на всички времена.

Повечето от нейните книги и разкази са адаптирани за телевизия, радио, видео игри и комикси, а повече от тридесет игрални филма са базирани на нейното творчество.

Агата Кристи фигурира в Книгата за рекорди на Гинес като най-продавания автор на художествена литература на всички времена. Пиесата й „Капан за мишки“, която все още се представя с голям успех в Лондон, е най-дълговечната театрална постановка в света. Творбите й са преведени на 103 езика – повече отколкото тези на Шекспир.

Тя страда от вид нарушение в процеса на писане, наречен дисграфия, заради което почеркът й е нечетлив. В резултат се налага да диктува всичките си романи.

Един от най-известните си романи „Убийство в Ориент Експрес“ Агата Кристи написва в стая 411 в хотел „Пера Палас“ в Истанбул, Турция. Стаята и хотелът стават известни с тази си слава и до днес са запазени в нейна чест. Същата стая вече не носи номер, а име – „Стаята на Агата Кристи“. Писателката наистина е пропътувала разстоянието Париж – Истанбул с Ориент Експрес, но личните й спомени за това пътуване са отрицателни, оплакала се е от наличие на дървеници в спалното си купе.

 


image0 (9K)