Адвокатите вдигат тарифите си

На 13 октомври Висшият адвокатски съвет (ВАдС) ще разгледа на извънредно заседание промените в Наредба №1 за минималните размери на възнагражденията, пише dir.bg. Това е тарифата, под която адвокатите не могат да слизат при договаряне на услугите си.

Председателят на ВАдС Ралица Негенцова и работна група се мотивират, че промените се налагали заради инфлацията, адекватното заплащане, достойнството на професията, предвидимостта на пазара на услуги, избягване на вредни практики в различните съдилища при определяне на адвокатски възнаграждения, настъпили изменения в националното и общностното законодателство.

Ето промените:

От 20 на 30 лв става хонорарът за устен съвет, справка и за консултация за медиация

От 40 на 60 лв. става хонорарът за писмена консултация

300 лв. най-малко ще бъде хонорарът за молба за отказ или възстановяване на българско гражданство

От 50 на 70 лв., при интерес до 1000 лв. става тарифата за съставяне на нотариални актове за собственост, замяна, дарение, продажба, ипотека и др.

От 250 на 400 лв. – за учредяване на сдружение

От 350 на 400 лв. – за регистрация на фондация

Най-малко 1500 лв. ще струват документациите за процедури по Закона за обществените поръчки, за тръжни и конкурсни документации по законите за държавната собственост, за общинската собственост, за концесиите.

Въвежда се минимален хонорар за представителство, защита и съдействие по дела за поставяне под запрещение – 500 лв., както и при производства по Търговския закон по иск на съдружник или акционер срещу дружеството – 800 лв.

Минимум ще има и при делба на земеделска земя – 300 лв.


image0 (9K)