Ако настръхвате, когато слушате музика, мозъкът ви е специален!

Замисляли ли сте се дали получавате усещане за настръхване или че ви побиват тръпки, когато слушате дадена песен? Такива преживявания при слушане на музика са редки и уникални.

[ad id=“225664″]

Матю Сакс възпитаник на „Харвард“. Миналата година анализирал индивиди, които са имали чувството на настръхване, докато слушат музика. Проучването включвало 20 студенти, а 10 от тях признали, че имат такива преживявания, докато други 10 не са изпитали такова нещо.

Всички са били изложени на мозъчно сканиране.
Разкрито е, че тези, които са имали емоционална и физическа привързаност към музиката, всъщност имат различна мозъчна структура от тези, които нямат. При тях има повече фибри, които свързват аудиторната кора и регионите, които обработват емоциите, което означава, че могат да общуват по-добре.

Според автора на изследването това явление означава, че имате по-силни и по-интензивни емоции. Тези усещания могат да се свързват и със спомени, които са близки до определена песен, което не може да бъде контролирано. Въпреки че става въпрос за малко проучване, Сакс продължава да събира информация и да реализира нови изследвания, за да се анализира мозъчната дейност,докато слушате музика, която може да предизвика определени реакции.

С повече знания ще може да се изследва и дали музиката би била подходяща и при лечение на някои психологически разстройства.

източник: Blitz.bg


image0 (9K)