Акценти на ЗАРАТА на 4 август 2019 година

Служба в Потопената църква за пръв път от над половин век

На седмата неделя след Петдесетница, Негово Високопреосвещенство старозагорският митрополит Киприан отслужи Божествена св. литургия в църквата „Св. Йоан Рилски Чудотворец“, по-известна като Потопената църква. Църквата е съградена през 1891 година в село Запалня, което се заличава с указ през 1965 г., заради строежа на язовир „Жребчево“. Последната служба там е на 28 април 1963 г., когато се венчава синът на поп Драган Стойков – Стойко Стойков. Днес той не скри вълненията си, че храмът оживява след 56 години.

Кристалина Георгиева благодари на българското правителство и Борисов

“Благодаря на българското правителство и специално на премиера Бойко Борисов за доверието и подкрепата за моята номинация като кандидат за длъжността управляващ директор на Международния валутен фонд.” Това написа в Туитър Кристалина Георгиева. “За мен е чест да бъда номинирана като кандидат за длъжността управляващ директор на МВФ. След консултация с главния директор по етиката, поисках административен отпуск и ще се откажа от отговорностите си като изпълнителен директор на Световната банка за периода на номинацията”, подчерта в поста си кандидатът на ЕС за шеф на МВФ.

БАБХ: Стопаните, умъртвили превантивно прасетата си, ще получат обещаните 300 лева

Хората, които са заклали превантивно домашните си прасета, ще получат обещаните от правителството 300 лева, за да дезинфекцират стопанствата си – това каза д-р Дамян Денев от Агенцията по храните пред протестиращите от село Мрамор срещу унищожаването на животни заради чумата. Уточнението беше направено в отговор на изразени съмнения, че парите ще се насочат към фирми, които ще правят дезинфекция, а не към самите стопани. Това съобщава кореспондентът на БНР Веселина Миланова.

Изкопаха яма за загробване на прасета върху газопровод!

Областният управител на Добрич призова отговорните институции да следят изкъсо работата на изпълнителите и да съгласуват всеки терен, предназначен за заравяне на труповете, независимо дали се касае за здрави или заразени с африканска чума свине.

Жена загина във верижно меле на “Тракия”, осем са ранени

Поредната трагедия е станала тази нощ на 152 км в посока Бургас, потвърдиха от полицията. Мерцедес Вито е ударил отзад лек автомобил БМВ. След него са се нанизали Ситроен и Пежо.

Зверско меле с четири коли и четирима пострадали край Равадиново, две от тях са деца

Пътят е затворен. Водачите, които се придвижват към Южното Черноморие, да използват алтернативни маршрути – пътя Бургас – Малко Търново, като се отбива са село Ясна поляна в посока Приморско. Вторият вариант е от Созопол вътрешният път през ваканционен комплекс “Дюни”, от който излиза в района на “Аркутино” за Приморско.

Кола излетя от пътя Асеновград – Бачково, има пострадали

Още една катастрофа е станала в Пловдивско, съобщиха очевидци. Кола е самокатастрофирала на пътя Асеновград – Бачково след третия тунел, посока манастира.

Поне 20 убити при стрелба в търговски център в Тексас (видео)

Двадесет души загинаха и 26 бяха ранени при стрелба в търговски комплекс в американския град Ел Пасо, съобщи губернаторът на Тексас Грег Абът, предадоха световните агенции. За нападението е задържан 21-годишен бял мъж, живеещ в района на Далас. Смята се, че е единствен извършител. Абът каза, че това е един от най-кървавите дни в историята на щата.

Нова масова стрелба САЩ! Този път – в Дейтън, щата Охайо

Това е втори инцидент само 24 часа след смъртоносната стрелба в Ел Пасо, при която загинаха 20 души, а десетки други бяха ранени.

Килърът от Охайо бил с грамадна пушка, бронежилетка и многожество пълнители

Убиецът, който погуби девет души и рани още 26 с дългоцевна пушка за около минута в центъра на Дейтън, щата Охайо, е бил подготвен за продължителна стрелба, като е носел бронежилетка. Това разкри кметът Нан Уейли пред журналисти след като полицаи застреляха килъра по-малко от минута от началото на касапницата. Тя стана по-малко от 13 часа след предишното масово убийство в Съединените щати – в мола “Уолмарт” в Ел Пасо, щата Тексас, където 21-годишен нападател уби 20 души.

МВнР: Няма данни за пострадали българи в кървавата баня в Охайо

Няма данни за пострадали български граждани при стрелбата в американския град Дейтън, щата Охайо, където загинаха 10 души (вкл. и стрелеца) и бяха ранени 26. Българското генерално консулство в Чикаго е в постоянен контакт с местните власти, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

Кой е стрелецът, потопил в кръв Ел Пасо

Нападателят е идентифициран от медиите като 21-годишният Патрик Крусис, макар властите да не разкриха официално неговата самоличност или съдържанието на съобщението му.   Знае се обаче, че час и половина преди инцидента, на уебсайт в интернет, е качен текст, в който се говори за „инвазия“ на латински емигранти. Документът е публикуван анонимно, от чийто IP адрес обаче по-рано е качен друг документ, носещ името P._Crusius.

Как да пестим ток в жегите

Най-добрият начин за охлаждане е поддържане на постоянна температура. Вътрешните филтри на климатика да се почистват редовно, а клапите му да са насочени нагоре за ефективно охлаждане на цялото помещение. Температурата при охлаждане трябва да е около 23 градуса.

Най-сетне радост в семейството на Михаел Шумахер!

Мик Шумахер спечели първата си победа във Формула 2. 20-годишният германец започна от първа позиция и финишира на това място в спринтовото състезание в Будапеща, предаде БНР. Синът на легендарният Михаел Шумахер направи 28 обиколки на пистата “Хунгароринг” и завърши на 1.4 секунди пред японеца Нобухару Мацушита, спечелвайки първи успех за Према Рейсинг Тийм.

Владо Карамазов го закъса със здравето, напуска “Откраднат живот”

Половин година актьорът не могъл да си обърне внимание заради много работа, а през това време здравето му съвсем рухнало. Сега той най-после е решил да каже „Стига!” и отказал почти всички свои ангажименти, за да се лекува.

Мара Отварачката с нов “спонсор” и нов скъпарски Мерцедес

Справка показва, че скъпарското бижу е регистрирано в средата на април. Парите за колата-мечта идват от актуалния любовник на певицата. Мъжът е доста щедър – вече спонсорира високобюджетен клип на пайнерката и дори роклята й от 15 бона, с която показва прелести в лентата към песента „Престъпно твоя”.

Ето ги зодиите, които ще забогатеят през есента

Има ли човек, който не би искал да знае какви изненади му крои бъдещето. И, разбира се, най-доброто! Но тази есен ще зарадва шест зодии с неочаквани финансови печалби. Ето зодиите, които ще забогатеят лудо.

Хороскопът ви за 5 август вече е тук

Понеделник не е време за разрешаване на проблеми, както от материален, така и от емоционален характер. С действията си може да предизвикате тяхното задълбочаване, да попаднете под въздействието на някаква интрига или манипулация.


image0 (9K)