Алена отговаря: Жартиера или вратовръзка – мисъл формата орисва

Когато прочетох писмото на читателка „Хвърли жартиера“ в предходния брой на „Кармичният кръг“, в съзнанието ми изплува въпрос, който отдавна ме тревожи.

На сватбата на дъщеря ми по нейно желание този ритуал с жартиерата въобще го нямаше. Но нали водещите са много „идейни“ хора и вместо него включиха хвърляне на вратовръзка.

Наредиха се ергените, а младоженецът с гръб към тях трябваше да хвърли вратовръзката си. Сред ергените се беше наредил и синът ми, по-назад в редицата. В момента на хвърлянето момчето пред него неволно се наведе, вратовръзката се удари в гърдите на сина ми и той я хвана. След това я върна на зет ми.

Имам ли основание за притеснение от поредната измислица, на пръв поглед съвсем безобидна?

Алена отговаря:

Имаш повод за притеснение, защото „безобидната“ измислица е съпроводена от мисъл-форма, която не изчезва от само себе си и граничи на моменти с неволна, но фактическа направа на магия, само и само да е оригинално. Ама че може да провалят нечий живот и да поболеят някого, е без значение, това е сложен мисловен процес. И ако кажеш на такива сватбарски водещи до какви последици може да доведе нелепото им остроумие, бъди сигурна, че ще те погледнат с превъзходство и ще отсекат – „не ме занимавай с глупости“. Тъй че съм подготвена да чуя какви ли не нововъведения в сватбените ритуали.

До този момент не бях чувала за хвърляне на вратовръзката на младоженеца. Изненадана съм обаче, че при всички съвети и предупреждения, които съм дала във връзка с вашата сватба, не сте спрели водещия и не сте попречили да осъществи тази нелепост, доколкото е било възможно. Синът ти е хванал вратовръзката. Дотук добре. Мисъл-формата, заложена в хвърлянето, го е последвала. След това е било редно да я запази и след година да я пусне в река с пожеланието да срещне подходящата половинка, но това не се е случило. Той я е върнал на зет ти, абсурдно действие, особено ако така е разпоредил водещият, т. е. е върнал или образно казано се е отказал от партньорка за неопределено време или… за цял живот.
Единственият съвет, който мога да дам, е да купи вратовръзка, каквато и да е, или ако зет ти си пази тази от сватбата, да се реши да му я подари, за да я пусне в река и да отблокира щастието си в личен план, като си пожелае мислено да се отвори пътят му, заключен на този етап заради тази поредна вредна измишльотина.

Автор: Светлана Тилкова – Алена


image0 (9K)