Американските военни в България са 206 души, съобщи министърът на отбраната

Точно 206 американски военнослужещи с оръжие и техника се намират в България към средата на януари. Това каза в петък министърът на отбраната Стефан Янев.

„И в момента българските и американските въоръжени сили провеждат учение – от началото на януари, което ще продължи до месец юни“, уточни той в отговор на въпроси по време на парламентарния контрол.

България и САЩ използват съвместно учебния полигон „Ново село“, военновъздушните бази „Граф Игнатиево“ и „Безмер“ и логистичния център край Айтос.

Според споразумението от 2006 година в страната могат да присъстват не повече от 2500 американски военни. Те обаче могат да нараснат до 5 000 души, но само за 3 месеца, при ротация на контингентите в четирите бази за съвместно ползване с българската армия.

По думите на Янев от 16 години не е имало случай, в който американските военнослужещи на българска територия дори да са доближавали числото от 2500 души.

Военният министър изнесе информацията на фона на обсъжданите в НАТО възможности за увеличаване на отбранителния потенциал в Източна Европа заради напрежението около Украйна.

Въпросът към Янев пък беше зададен от депутатката от „Възраждане“ Елена Гунчева. Още преди да влезе в парламента партията настояваше в България да се проведе референдум за излизане на страната от НАТО и Европейския съюз.

При изострянето на отношенията между НАТО и Русия покрай кризата в Украйна от партията на Костадин Костадинов казаха, че в основата на конфликта е НАТО.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)