Арести след убийствата на разследващ журналист и неговата годеница

В Словакия полицията задържа седем души във връзка с убийствата на разследващия журналист Ян Куциак и неговата годеница. Това съобщи полицейският началник Тибор Гашпар, цитиран от местните  медии.

 

[ad id=“225664″]

Сред задържаните има италиански бизнесмени. Имената им се споменават в разследваща публикация на Куциак за корупция по високите етажи на властта в Словакия. Журналистът ги е подозирал във връзки с мафията, посочва „Ройтерс“.

[ad id=“238430″]

Тази операция „съвсем очевидно бе извършена във връзка със случая (убийството на журналиста – бел.ред.) и с хора, споменати няколко пъти в пресата, включително в последната статия на Ян Куциак. Да, можем да наречем това „италианска следа“, заяви полицейският шеф, цитиран от „Франс прес“.

[ad id=“236993″]

Според местни медии са задържани италианският бизнесмен Антонио Вадала и членове на неговото семейство. Куциак ги е подозирал във връзки с базираната в Калабрия организирана престъпна групировка – Ндрангета.

[ad id=“263680″]

27-годишният журналист работеше за сайта aktuality.sk, собственост на германската медийна група „Аксел Шпрингер“ и на швейцарската издателска компания „Рингиер“. Той и неговата годеница бяха убити в дома им в предградие на словашката столица – Братислава.

[ad id=“218001″]

Убийството на младия журналист и годеницата му шокира Словакия. Стигна се до нови протести против корупцията сред управляващите и с искане за оставки на министри от лявото правителство на премиера Роберт Фицо.


image0 (9K)