Архитект на една мечта. Проф. Мартин Вечев и институтът за изкуствен интелект INSAIT

Всичко започва през 2003 г. с една празна бланка, която трябва да попълни, и един шаблонен въпрос, на който трябва да отговори – какво иска да постигне в следващите 20-30 години?

Именно на тази бланка и именно в отговор на този въпрос той описва мечтата си – да създаде в България изследователски център в областта на компютърните науки, конкурентен на най-известните световни университети. Тогава проф. Мартин Вечев е все още студент, кандидат за докторантура в Кеймбридж, а амбициозната му идея не е нищо повече от думи, изписани на лист хартия.

Днес, почти 20 години по-късно, мечтата вече е реалност. В понеделник на официална церемония в София беше открит Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT. Той е първият по рода си не само в България, а в цяла Източна Европа. Създаден е в партньорство с два от водещите световни университети в тази област – швейцарските политехники ETH Zurich – университета на Алберт Айнщайн, и EPFL.

„Такова нещо не съществува в Източна Европа и никога не е съществувало“, казва Мартин Вечев в интервю за Свободна Европа. „Пренасяме в Източна Европа топ 1% от световните университети“.

Имената в надзорния и консултативния съвет на новия институт действително са звездни – сред тях са преподаватели в американските Йейл, Принстън, Бъркли, Масачузетския технологичен институт, израелския Technion. Числата, описващи проекта, също са впечатляващи – финансиране е осигурено за следващите 10 години, като 100 млн. долара (170 млн. лв.) идват от българската държава, а други над 12 млн. лв са осигурени от технологични гиганти като Google, DeepMind и Amazon Web Services. Институтът е подкрепен с още 12 млн. лв. и от българската тех компания SiteGround, а 1.3 млн. лв. идват от български технологични предприемачи и инвеститори.

„Изключително въодушевен съм и много се радвам, че това се случи след толкова много години –тази моя мечта от 2003-та. И се радвам, че се случва в България“, отбелязва Вечев, който е описан на сайта на INSAIT като „архитект“ на проекта.

По думите му работата по неговото осъществяване е била особено активна през последните три години. Той и екипът му са комуникирали с цели 4 правителства – предишното, двете служебни и сегашното.

„След като българското правителство се съгласи да участва, вече беше по-лесно да се привлекат швейцарските топ технологични институти, в един от които съм аз“, разказва Вечев.

Първо е било договорено сътрудничеството с ETH Zurich, където Вечев работи от 2012 г. насам, а след това и политехниката в Лозана (EPFL).

„След това дойде и подкрепата на швейцарското правителство и така стъпка по стъпка, тухчлика по тухличка [нещата се получиха]. По-късно, когато вече имахме тези съставки, дойдоха и големите технологични гиганти“, обяснява той.

Най-големият печеливш от проекта според него ще бъде българската научна общност. Институтът е планиран като специално звено на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, като в него ще работят около 300 души – от тях 25-30 ще са професори и изследователи, а останалите 200-250 ще са докторанти, младши изследователи и постдокторанти. Отделно ще има и студенти магистри, които може да стигнат до няколко хиляди.

Най-важното за Вечев в случая са именно несравнимите ползи, които такъв изследователски център ще донесе на България и българските учени.

Институтът може да направи така, че нашите най-талантливи деца да могат да остават в България, а тези, които са излезли навън – да можем да ги привлечем обратно

„Той може да направи така, че нашите най-талантливи деца да могат да остават в България, а тези, които са излезли навън – да можем да ги привлечем обратно в България да създават откритията, новите технологии и продуктите с добавена стойност, които де факто движат икономиката. Това да е причината те да се върнат“, казва Вечев.

По думите му този тип центрове са стратегически важни за статута на една държавата – това са местата, в които се изграждат следващите велики учени, които правят велики открития, там се изграждат следващите инженери, които „вдигат нивото на икономиката и индустрията“.

„Тоест тези центрове изграждат не само технологиите, но и хората“, посочва Вечев и подчертава, че изследванията в областта на изкуствения интелект (AI) са от стратегическо значение за всяка страна, която иска да има конкурентна икономика.

Изкуственият интелект вече намира приложение във всички сфери на живота – медицината, автономните автомобили, информационната сигурност, финансовите пазари. Вечев дава и пример: изкуствен интелект може да се използва за анализирането на изображения от ядрено-магнитен резонанс и диагностицирането на ракови заболявания. Според изследвания, които той цитира, методът може да спаси до 600 000 жени на година чрез по-ранно диагностициране на рак на гърдата.

Проф. Мартин Вечев е един от водещите световни учени именно в областта на изкуствения интелект. Той е възпитаник на Софийската математическа гимназия, носител на докторска степен от университета в Кембридж. Освен учен, той е и предприемач и съосновател на успешни дълбокотехнологични стартъпи. Той е и единственият българин, носител на два гранта на Европейския съвет за научни изследвания. Носител е на различни международни награди, сред които и „Джон Атанасов“, за постижения в областта на компютърните и информационните технологии.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)