Бабини мъдрости, които помагат и днес

Бабините мъдрости са авторитетен извор на информация за поддръжката на здравословното ни състояние.

Една ябълка на ден, да си румен и засмян

Изяждането на една ябълка дневно ви носи много здравословни точки. Британският билкар Филип Уийкс обяснява защо пет сочни плода на седмица могат наистина да ни запазят по-здрави. „Ябълките съдържат един мощен антиоксидант, наречен фенол. Проучвания на Ълстърския университет показват, че той защитава нашата ДНК и дори действа като предпазен щит от рака!” Естествено, няма да се отървете от всички болежки само с помощта на една ябълка, но тя ще ви помогне да снабдите организма си с много от важните за него вещества.
[ad id=“225664″]
Морковите ни помагат да виждаме на тъмно
Този мит има известна връзка с истината, защото липсата на витамин А (от който морковите бъкат) може да доведе до нощна слепота – неспособността да виждате при недостатъчна светлина. Учени от Националния офталмологичен институт в САЩ откриха и че хората, които поемат повече антиоксиданти – особено бета каротин, лутеин и зеаксантин, всички от които се съдържат в морковите, намаляват значително риска от дегенериране на макулата на окото, което обикновено настъпва с възрастта. Така че едва ли ще почнете да виждате като котките, ако поглъщате килограми моркови, но тези кореноплодни са истински балсам за очите.
[ad id=“225664″]
Чесънът изчиства кръвта
Изглежда, ежедневната консумация на чесън поддържа здравето на кръвта и може дори да продължи живота ни. Проучване от Аделаидския университет показа, че хората с високо кръвно налягане, които поемат чеснова есенция в продължение на пет месеца, без изключение снижават значително кръвното си. Други проучвания показват, че чесънът понижава холестерола и изтънява кръвта, намалявайки по този начин риска от съсиреци, инфаркти и инсулти. Да живее шкембе чорбата!
Доматите удължават живота
Този бабешки лек съдържа веществото ликопен, което помага на тялото да се бори с някои видове рак и със сърдечно-съдовите заболявания. Някои проучвания предполагат, че ликопенът е много важен в борбата с рака на простатата и панкреаса, както и при много други заболявания. Така че този мит също съдържа известна истина.
[ad id=“225664″]
Пилешка супа за настинката
Кой не е бил хранен с пилешка чорбица от загрижената мама или баба, когато се е давил от кашлица и е изгарял от температура? Не се сърдете – учените като един потвърждават силата на този бабешки лек. Той облекчава симптомите на настинката – спира миграцията на белите кръвни телца, която може да доведе до гръдна кашлица, намалява гнойния секрет с помощта на аминокиселината цистеин и отпушва носа, ако сложите в супата малко черен пипер.
Чаша червено вино на ден е добрe за сърцето
Така е. Стига да се придържате стриктно както към червеното вино, така и към указаното количество. Екип учени от изследователския институт „Уилям Харви” към Лондонския университет откриха, че някои от химикалите в червеното вино могат да намалят производството на белтъка ендотелин-1 в тялото. Което е чудесно, защото той запушва артериите и значително увеличава риска от инфаркт. Налейте си чаша червено, отпуснете се край печката, затворете очи, за да намалите стреса от деня и бъдете сигурни – вашето сърце ще ви е благодарно.
Източник:Blitz.bg

image0 (9K)