Пациенти страдат от липсващо лекарство за кучешка тения

Отново липсващо лекарство, този път за лечение на кучешка тения. Медикаменът се покрива от Здравната каса, но поради производствени проблеми липса от месеци, предаде БНР.

Васил Василев е с кучешка тения от няколко години:

„От Ловеч съм, на 61 години, с кучешка тения. С нищо не са ме лекували досега. Само операции. Това е защото лекарството го няма сега.“

От Здравната каса обясниха, че причина за липсата е в технологични проблеми на фирмата-производител. От Националната аптечна камара отговориха, че този медикамент се приготвя и има същия терапевтичен ефект.

Антон Вълев, председател на Камарата, заяви, че имат поръчки от цялата страна:

„Това го правим всеки ден, като то има две различни форми. Може да бъде под капсулна форма за възрастни пациенти или за тези, които са по-малки, защото лекарството е приложимо дори и при малки бебета, се приготвя на сироп. Имаме го налично. Всеки ден имаме много пациенти за него.“

[ad id=“226585″]

Разликата е в това, че приготвеното лекарство не се заплаща от касата:

Има изключително много лекарства, които в България въобще ги няма и има аптеки, които приготвят и те покриват цялата страна. Това не е казус .

Здравната каса съобщи междувременно, че от днес медикаментът трябва да е наличен в цялата аптечна мрежа.

Две бъбречни трансплантации приключиха успешно тази нощ в „Александровска“болница. Донорът е 67-годишен мъж от Горна Оряховица. Единият бъбрек е трансплантиран на 54-годишен мъж от град Дунавци, а другият – на 43-годишен мъж от Омуртаг. Жената е имала 100 процента имунологична съвместимост с донора, което е изключително рядък природен феномен, отбелязват от болницата.


image0 (9K)