Байдън увери Украйна и 9 държави от Източна Европа в „непоколебимата ангажираност“ на САЩ

Съединените щати напълно подкрепят украинския суверенитет в момент, в който многобройни руски войски са струпани близо до границата на двете държави. Това е казал президентът Джо Байдън по време на 90-минутен разговор с президента на Украйна Владимир Зеленски на 9 декември.

Байдън „потвърди непоколебимата ангажираност на Съединените щати към суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, се казва в изявление на Белия дом. Президентът е утвърдил и принципа, че „няма решения или дискусии за Украйна без Украйна“.

След разговора със Зеленски Байдън е провел виртуална среща и с лидерите на 9 членки на НАТО в Източна Европа. В нея е участвал и президентът на България Румен Радев, съобщават от пресцентъра на президентството. Останалите държави в така наречената Букурещка девятка (Б-9) са Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия.

Държавните глави са обсъдили натрупването на руските войски в близост до границата на Русия с Украйна и „необходимостта от обединена и решителна позиция на НАТО за колективна защита на съюзниците“, съобщават от Белия дом.

В изявлението се казва още, че Байдън е подчертал ангажимента на САЩ за продължаване на тесните консултации и координация с всички трансатлантически съюзници и партньори, „докато работим за деескалация на настоящата криза чрез възпиране, отбрана и диалог“.

В съобщението на българското президентство също се упоменава, че акцентите на разговора са били мирните „подходи“ за разрешаване на кризата между Русия и Украйна, както и укрепването на отбранителните способности на страните-членки на НАТО.

„Потвърдена бе готовността на Алианса да продължи да води диалог с Русия за постигането на мирно и устойчиво решение на кризата в Украйна, както и за своевременно гарантиране на сигурността на отделните държави-членки при ескалация на напрежението между Русия и Украйна“, съобщават още от президентството.

По-рано в четвъртък Байдън организира среща на върха с още 110 световни лидери в опит да се противопостави на нарастващия авторитаризъм, съобщи Ройтерс. На срещата не са били поканени Русия и Китай.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)