Баскетболният Берое започна с победа участието си в Балканската лига

Мъжкият баскетболен отбор на Берое започна с победа второто си поредно участие в Балканската лига. В среща от група А „зелено-белите“ се наложиха над шампиона от последното издание Сигал (Прищина) с 86:71.

Двубоят започна лошо за Берое след като старозагорци пропуснаха възможността да открият резултата. След пропуски на Шейн Гибсън и Николай Николов първият кош за тазгодишното издание на Балканската лига в група А отбелязаха гостите от Сигал. Постепенно Берое изравни играта и резултата и дори поведе с 5:4 след страхотно изпълнение на Николай Николов.

Двата тима заиграха кош за кош до финалните секунди на първата част когато страхотни изпълнения на Тихомир Желев и Николай Николов от зоната за три точки доведоха до аванс от 22:20 за Берое и вдигнаха на крака публиката от трибуните. При този резултат завършиха и първите 10 минути.

В началото на втората част след добри изяви в защита и в атака Берое за първи път дръпна по-сериозно напред в резултата и поведе с 8 точки – 30:22. Четири минути след началото на частта добрите изяви на Шейн Гибсън и Аарън Джоунс в атака доведоха до първия двуцифрен аванс за Берое при 34:24 и 38:27.

Четири минути преди края на частта разликата достигна 18 точки – 45:27. Последва обаче кратко отпускане в състава на Берое и разликата бе намалена до 10 точки. На полувремето авансът на домакините бе 11 точки – 49:38.

След почивката Берое започна убедително със серия от 7:0. Последва размяна на лидерството на терена, но домакинте не позволиха разликата да падне и продължиха да поддържат двуцифрен аванс. Атрактивно изпълнение на Аарън Джоунс две минути преди финалната сирена за третата част пък предизвика бурни аплодисменти от трибуните. Частта пък приключи при 72:57 за Берое.

В четвъртата част отново Берое бе доминиращия отбор на терена. Три минути след началото й разликата достигна 21 точки в полза на Берое. Наставникът на старозагорци Любо Минчев обаче не позволи на играчите да се разконцентрират и домакините затвориха двубоя с убедителен аванс. Дебют за „зелено-белите“ в края направиха още две от новите попълнения на тима – Тодор Тодоров и 17-годишният талант Евгени Василев.

Лошата новина за наставника на Берое е контузията на гарда Юрай Сегарич. Хърватското попълнение на „зелено-белите“ има проблем с коляното и ще почива в следващата една седмица. Заради травмата той пропусна двубоя със Сигал, надеждите на треньорския щаб са баскетболистът да е на линия за първия шампионатен мач в събота. На 15 октомври „зелено-белите“ започват участие в първенството като първия им съперник е Черно море Тича. Мачът е от 18.00 часа в зала ДЗУ.


image0 (9K)