„Безпомощен гняв“ след масовата стрелба в Чехия. Стрелецът е заподозрян и за други убийства

"Безпомощен гняв" след масовата стрелба в Чехия. Стрелецът е заподозрян и за други убийства

Чехия обяви ден на траур в събота, след като стрелец уби 14 души и рани още 25 в Карловия университет в Прага.

Президентът Петр Павел изрази „дълбока тъга“ и „безпомощен гняв заради тотално ненужната“ загуба на човешки животи, съобщава Би Би Си. .

Полицията казва, че заподозреният за стрелбата в четвъртък е бил „елиминиран“ на място. Чешките медии съобщават, че той е убил баща си по-рано през деня и е възможно да е свързан с още два смъртни случая по-рано през седмицата.

Това е едно от най-тежките масови убийства, извършено от един стрелец, в скорошната история на Европа.

Стрелбата е започнала около 15:00 местно време в четвъртък в сградата на Факултета по изкуствата на Карловия университет в центъра на чешката столица.

Въоръженият мъж открива огън в коридорите и класните стаи на сградата, стреляйки вероятно произволно. Работещите в университета и студентите се скриват зад мебели, барикадират се в стаите. Драматични кадри, споделени в социалните медии, показват хора, които намират безопасно място отвън на сградата на тесен перваз. Чуват се и изстрели.

Полицията казва, че стрелецът е бил 24-годишен студент в университета и не е имал предишно криминално досие, но добавят, че е открит „огромен арсенал от оръжия и боеприпаси“.

Преди стрелбата полицията е получила сигнал, че се смята, че заподозреният се е насочил към Прага от близкия град с намерението да се самоубие. Малко по-късно бащата на мъжа е открит мъртъв.

Полицията евакуира друга сграда на университета, където стрелецът е имал лекция по програма, но малко по-късно е извикана в основната сграда на факултета наблизо.

От 25 души, ранени при стрелбата, 10 са били тежко ранени, каза полицията и добави, че няма ранени полицаи.

В изявление чешкият премиер Петр Фиала казва: „Всички сме шокирани от този ужасяващ акт“.

„Трудно е да се намерят думи, за да се изрази осъждане от една страна и от друга болката и скръбта, които цялото ни общество изпитва в тези дни преди Коледа“.

Той каза, че събота ще бъде ден на траур, като добави, че знамената ще бъдат свалени наполовина на всички обществени сгради и че по обяд ще бъде спазена минута мълчание.

Основан през 1347 г., Карловият университет е най-старият и най-големият университет в Чехия и една от най-старите подобни институции в Европа.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)